open-navfaktor-logo
search
Objavila FIFA
Gledanost Svjetskog fudbalskog prvenstva za žene približava se rekordu
Svjetsko fudbalsko prvenstvo za žene, čiji su domaćini Australija i Novi Zeland, na putu je da ostvari najbolju posjećenost u historiji takmičenja, objavila je FIFA.
25.07.2023. u 13:59
get url
text

Nakon pet dana broj prodanih ulaznica već je premašio 1,5 miliona, što je nova prekretnica u historiji ženskog nogometa. Uvodnih 12 utakmica dosad je pratilo 364.000, odnosno u prosjeku 30.326 gledalaca po susretu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Time je prosjek mnogo veći nego prošle godine 2019. u Francuskoj (21.756) ili prosječna posjećenost u historiji (24.780).

Poređenje sa SP u Francuskoj pokazuje da je samo na uvodnih 12 utakmica na stadionima u Australiji i Novom Zelandu čak za 72 posto više navijača.

Gledanost televizije također je vrlo dobra u obje zemlje. Uvodna utakmica Novog Zelanda privukla je više od milion gledalaca na malim ekranima u njihovoj domovini, dok je uvodna utakmica Australije privukla nešto manje od dva miliona.

- Ovaj turnir ispisuje historiju i kao zemlja domaćin smo uzbuđeni. Vidimo povećanje podrške ženskom fudbalu. Ne samo u prodaji ulaznica, već i u gledanosti prijenosa, sudjelovanju na festivalima i prodaji suvenira Svjetskog prvenstva i druge robe - kazao je izvršni direktor Australskog fudbalskog saveza James Johnson.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.