open-navfaktor-logo
search
Analiza suđenja
Hrvati o nizozemskom sudiji: Pogledajte šta je napravio kod penala, to mi je bio znak...
AUTOR: Faktor
25.06.2024. u 00:19
get url
text
Luka Modrić, a i hrvatska javnost pitaju se gdje je sudija utakmice Hrvatska - Italija Danny Makkelie pronašao osam minuta vremena, koliko je trajala nadoknada u Leipzigu.
Upravo u osmoj minuti nadoknade Italija je izjednačila na 1:1 i domogla se osmine finala, ostavivši Hrvatsku na trećem mjestu sa teoretskim šansama da se kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije plasira u nokaut rundu.
Bruno Marić, bivši hrvatski sudija, u analizi suđenja za Sportske novosti pitao se da li bi nizozemski arbitar produžio meč za osam minuta da je Hrvatska gubila, uz konstataciju da je nadoknada bila s uputama koje je Colina postavio prije EURO-a - prevelika, opasna za igrače.
On je komentirao i dosuđeni penal za Hrvatsku poslije intervencije iz VAR sobe.
- Pogledajte trzaj tijelom sudije kod kaznenog udarca, koji je propustio suditi. To mi je bio znak da je vidio kažnjivu ruku jer je bila jako vidljivo odmaknuta od tijela, sudija je bio idealno postavljen i to je morao vidjeti.
Hvala Bogu na VAR tehnologiji, pa je odluka o penalu na kraju bila tačna - konstatovao je Marić.
Na suđenje se osvrnuo i Joško Jeličić, stručni komentator HRT-a.
- Moram podvući sudiju Machiavellija (sudija se preziva Makkelie, op. a.). Ovaj put je cilj opravdao sredstvo. Navlačio je tendenciozno za Italijane. Kazneni udarac je sudio jer nije imao drugog izbora. I na kraju produži utakmicu osam minuta. Igrao sam fudbal, igrao ga je i Tomo (Ivković, op. a.) i ti osjetiš kad je nešto tendenciozno - uvjeravao je Jeličić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.