open-navfaktor-logo
search
A kvalitet?
Ivanković otkrio sramotu FSBiH: Sve ide po nacionalnom ključu, mene je zapalo da sam ispred Hrvata...
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u svojoj historiji igrala je samo jedno veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.
01.09.2023. u 21:28
get url
text

VEZANI TEKST - Ko su pomoćnici selektora Zmajeva: Da li je Meho Kodro "pao" već na prvom ispitu?

Daleko od toga da bh. tim nije imao kvalitetne igrače. Dres Ljiljana, odnosno Zmajeva, nosile su zvijezde koje su sijale na svjetskoj sceni, među kojima su, između ostalih, bili Meho Kodre, Emir Spahić, Vedin Musić, Saša Papac, Muhamed Konjić, Sead Kolašinac, Mirsad Hibić, Sergej Barbarez, Zvjezdan Misimović, Zlatan Bajramović, Miralem Pjanić, Edin Džeko, Elvir Bolić, Elvir Baljić, Vedad Ibišević...

No ni velika imena nisu bili garancija da izborimo plasman na neko veliko takmičenje...

U čemu je onda problem? Odgovor je sinoć, možda i nesvjesno, ponudio Mario Ivanković, doskorašnji selektor juniorske reprezentacije BiH, koji je "preko noći" prekomandovan u stručni štab A tima.

Gostujući u uvodnoj emisiji pred revanš utakmicu Zrinjski - LASK, na Arena Sportu, Ivanković je rekao ono što je bila javna tajna - nacionalni ključ je ispred kvaliteta!

- Jedna iznenadna odluka. Napuštam mladu selekciju. Mislim, nema tu tajne. Uvijek ide u nas sve po nekom nacionalnom ključu. Mene je zapalo da sam ispred Hrvata praktički ušao - kazao je Ivanković za Arena Sport bez ustezanja dodavši:

- Čast, zadovoljstvo, obaveza. Bio sam u U-21, selektor U-19 i jedva čekam saradnju s novim stručnim štabom da radim s našim najboljim igračima. Imamo zajednički cilj da probamo kroz kvalifikacije ili baraž Lige nacija da se dočepamo Njemačke i Evropskog prvenstva.

Osim Ivankovića, u stručnom štabu A reprezentacije BiH, još su: Samir Muratović, Slaven Musa, Siniša Mrkobrada, Almir Seferović, Ermin Avdić i Đorđe Jorović.

Prije nego što je imenovan novi stručni štab s kojim će sarađivati selektor Meho Kodro, u medijima se moglo pročitati da je jedan od kandidata i Slovenac Dalibor Stevanović, koji je sa Kodrom sarađivao u švicarskoj Lozani. Međutim, on je "nestao". Da li zbog toga što nije "konstitutivan" ili je u pitanju nešto drugo, znaju ljudi u FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.