open-navfaktor-logo
search
Neki novi Zmajevi
Kako izvući pouku za poraz od Engleza? Zaboraviti pola sata sa St. James' Parka
AUTOR: S. Šišić
04.06.2024. u 21:27
get url
text
FOTO: FSBiH
Fudbalska A reprezentacije Bosne i Hercegovine poražena je od Engleske u debitantskom nastupu Sergeja Barbareza.
Zmajevi su na St. James' Parku poraženi od Engleske sa 0:3, ali veći dio javnosti nije razočaran izdanjem prvotiv viceprvaka Evrope, koji se priprema za EURO 2024 i bit će jedan od kandidata za naslov. Naravno, u zemlji od "milion" selektora, kakva je BiH, uvijek će se naći onih koji će kuditi sve što je napravljeno. I to je pošteno. Jer treba ukazati na ono što nije dobro i iz poraza izvući pouku. A kakvu će pouku Barbarez i njegov stručni štab izvući od meča sa Englezima?
Za početak, najvažnije je zaboraviti posljednjih pola sata, od gola kojeg smo primili u 60. minuti. Tačnije, ne treba se sjećati ni uvodnih 15 minuta drugog dijela kada smo "opasno visili".
Putokaz treba da nam bude prvo poluvrijeme. Žar i borba za svaku loptu, želja za nadigravanjem, čvrstina i sigurnost u zadnjoj liniji. I malo bolja igra prema naprijed. Treba apostrofirati da u Newcastlu nismo bili opasni po gol. Vidjelo se to na utakmici, a o tome govore i brojke, odnosno prazna rubrika kada su u pitanju udraci u okvir gola.
Mnogi će se složiti da je Ermedin Demirović mnogo opasniji kada nije najbliži golu protivnika. Možda bi mogao napraviti mnogo više kada je bio podrška, recimo, Edinu Džeki. Ili Harisu Tabakoviću. Demirović se i u dresu Augusburga, kao ofanzivni veznjak, pokazao izuzetno ubitačnim. Zašto to ne probati i u dresu Zmajeva?
Novajlije u bh. dresu, koji su su sinoć bili starteri - Nikola Katić, Stjepan Radeljić i Armin Gigović pokazali su da zaslužuju mjesto u državnom timu. Prva dvojica su unijeli sigurnost u zadnju liniju, a igrač Midtjyllanda će biti pojačanje za vezni red.
I sinoć smo vidjeli da nam odgovara formacija sa trojicom stopera, da se znamo uspješno braniti sa petericom u zadnjoj liniji. No opet je problem igra prema naprijed i na tome će selektor i njegov staff morati obratiti posebnu pažnju. Ako ne do Italije, do koje je, realno, malo vremena, onda do septembra i utakmica sa Nizozemcima i Mađarima u Ligi nacija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.