open-navfaktor-logo
search
Sunovrat karijere
Ko je Dani Alves: Od najtrofejnijeg fudbalera ikada do robijaša
Dani Alves, najtrofejniji fudbaler svijeta koji je ostavio dubok trag u Barceloni i brazilskoj reprezentaciji, osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog seksualnog napada koji se dogodio 30. decembra 2022. godine.
22.02.2024. u 12:20
get url
text

Napad se dogodio u jednom noćnom klubu nedugo nakon njegova povratka sa Svjetskog prvenstva na kojem je odigrao dvije utakmice za Brazil. To je trebao biti "šlag" za kraj bogate karijere u kojoj je osvojio čak 43 trofeja i skupio 126 nastupa za reprezentaciju, ali dogodio se potpuni sunovrat u karijeri i privatnom životu. 

Alvesa je 2. januara prošle godine ženska osoba optužila za seksualni napad te je odmah priveden i zadržan u pritvoru, a nakon gotovo godinu dana je saznao odluku suda.

Alves, 40-godišnji bivši fudbaler, rođen je u Juazeiru, gradu od 200 hiljada stanovnika koji se nalazi u istočnom dijelu Brazila, a karijeru je započeo u Bahiji. Nakon samo godinu dana seniorskog fudbala stigla je ponuda Seville koja ga je prvo dovela na posudbu, a onda i potpuno otkupila nakon samo šest mjeseci.

U Andaluziji je proveo šest godina i osvojio pet trofeja, od čega se svakako izdvaja osvajanje Kupa UEFA-e, i to dvije godine zaredom. To mu je osiguralo transfer u Barcelonu koja je za njega 2008. godine platila 35 miliona eura, koji je postao neizostavni član tima koja je tih godina dominirala evropskim i svjetskim fudbalom.

Upisao je više od 400 nastupa u dresu Barcelone, 22 pogotka i čak 105 asistencija, a u osam godina provedenih na Camp Nou imao je pravu "berbu trofeja".

Čak šest puta su osvojili La Ligu, tri puta Ligu prvaka, pet puta španski Kup i Superkup, a po tri puta evropski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Nakon katalonskog tima Alves je imao dvije kratke epizode u Juventusu i PSG-u. U redovima Stare dame je proveo tek godinu dana, no i to je bilo dovoljno da bogatoj kolekciji doda dvostruku krunu, prvenstvo i Kup Italije.

VEZANI TEKST - Davi Alves osuđen na četiri i po godine zatvora

U PSG-u se zadržao dvije godine, osvojio je dva prvenstva, Kup, Liga kup i Superkup, a onda je odlučio da je vrijeme za povratak u domovinu. Obukao je dres Sao Paula nakon kojeg je uzeo kratku pauzu od fudbala.

Odmarao je dva mjeseca, a onda je stigao poziv Barcelone kojoj nije mogao reći ne. Budući da se katalonski klub tada nalazio u velikim finansijskim poteškoćama, odlučio se vratiti na Camp Nou i pomoći, a zauzvrat je tražio ugovor do kraja 2022. godine kako bi se našao među putnicima za Svjetsko prvenstvo koje se te godine igralo u Kataru.

Međutim, već u junu te godine bio je "prekrižen" od čelnika kluba, navijači su negodovali zbog odnosa prema klupskoj legendi, a Alves je brzo uspio pronaći novi klub, meksički Pumas, iz kojeg je otišao na kraju u Katar.

Bilo je onih koji se nisu slagali s tom odlukom, smatrali su da nije zaslužio svoje mjesto na SP u Kataru, no na kraju je dobio i određenu minutažu.

Bio je kapiten u porazu od Kameruna (0:1), a gotovo pola sata dobio je u pobjedi protiv Južne Koreje nakon koje je uslijedila utakmica protiv Hrvatske u četvrtfinalu.

Poraz od Vatrenih je označio kraj njegove reprezentativne karijere u kojoj je skupio 126 nastupa i osam pogodak za Brazil, a slobodno se može reći i igračke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.