open-navfaktor-logo
search
Sedam saradnika
Ko su pomoćnici selektora Zmajeva: Da li je Meho Kodro "pao" već na prvom ispitu?
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, odnosno Komitet za hitnost, sinoć je verifikovao stručni štab A reprezentacije, odnosno obznanio imena pomoćnika s kojima će sarađivati Meho Kodro.
31.08.2023. u 20:03
get url
text

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: "Verifikovan" stručni štab Zmajeva, ovo su imena Kodrinih pomoćnika

Kako je Faktor sinoć objavio, a jutros je potvrđeno na stranici FSBiH, u stručnom štabu novog selektora Zmajeva bit će Samir Muratović, Slaven Musa, Mario Ivanković, Siniša Mrkobrada, Almir Seferović, Ermin Avdić i Đorđe Jorović.

A da li su svi ovi treneri zaista bili želja Mehe Kodre ili su mu oni nemetnuti? Što ne bi bio prvi slučaj kada su u pitanju naši državni timovi u kojima se, nepisano je pravilo, ne gleda kvalitet nego nacionalna zastupljenost.

Ako je u pitanju ovo drugo, onda je pravo pitanje da li je novi selektor "pao" već na prvom ispitu. I prije nego što je debitovao na klupi Zmajeva.

Podsjetimo na izjavu novog selektor koji je tokom predstavljanja govorio o pomoćnicima.

- Imam ja neka imena. Ta imena sam podijelio sa predsjednikom (Vico Zeljković, op.a) i Misketom (Zvjezdan Misimović, direktor reprezentacije BiH, op.a), ali od danas ću pričati sa njima i malo ćemo ići na konkretizaciju tih stvari. Ali ne bih volio da spominjem njihova imena iz razloga što neki od tih ljudi rade, imaju svoje poslove i onda malo bi taj kompromis bio nezgodan. Imam u glavi neka imena, pa od sutra počet ćemo možda, šta znam, da pričamo i da konkretizujemo tu priču - kazao je Kodro 3. augusta kada je i zvanično predstavljen kao nasljednik Faruka Hadžibegića.

A od sedam trenera u stručnom štabu Kodro je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri sarađivao samo sa jednim - Erminom Avdićem. Možda u tome i leži odgovor na pitanje da li je sam birao saradnike ili je morao ispunjavati želje "stručnjaka" iz FSBiH. Ako uz to znamo da su Almir Seferović (kondicioni trener), Siniša Mrkobrada (trener golmana) i Đorđe Jorović (videoanalitičar) radili i kod Hadžibegića, onda je mala vjerovatnoća da su i oni želja novog selektora.

Kodro i Avdić sarađivali su u ekipama Stade-Lausanne (2. liga Švicarske) i Sarajevo. Osim u ova dva kluba videoanalitičar Avdić radio je i u Al-Ahli SC (Katar), CS Sfaxien (Tunis), FC Sheriff (Moldavija), a radio je i kao asistent Dušku Bajeviću na klupi Zmajeva.

Samir Muratović, bivši A reprezentativac BiH, bez većeg je trenerskog iskustva. Radio je kao trener juniora Sturma iz Graza, a prema podacima Transfermarta jednu godinu je radio i kao pomoćni trener u austrijskom niželigažu FC Gratkorn. Osim toga što je bio bivši reprezentativac BiH, možda mu je i najveća preporuka za ulaz u stručni štab to što je u dva navrata bio sportski direktor FK Tuzla City, gdje je sarađivao sa Azmirom Husićem, aktuelnim članom Izvršnog odbora FSBiH.

Slaven Musa je povratnik u državni tim. Radio je i kao pomoćnik bivšim selektorima Ivaylu Petevu i Dušku Bajeviću. Prije toga bio je i selektor juniorske reprezentacije BiH.

Prema dostupnim podacima trenersku karijeru počeo je u HNK Branitelj Mostar 2010. godine, a kao glavni trener radio je i u Zrinjskom, GOŠK-u (u dva navrata), Širokom Brijegu (u dva navrata), Vitezu i Čeliku, u kojem je i imao posljednji klupski angažman (2018. godine).

VEZANI TEKST - Muhidin Raščić i Ivan Perić prije 15 godina otjerali Mehu Kodru, a danas glasali za njega!

I Mario Ivanković je dugogodišnji "uposlenik" FSBiH. Jedno vrijeme bio je pomoćnik Slobodanu Starčeviću u mladoj reprezentaciji BiH, a potom je preuzeo juniorsku reprezentaciju naše zemlje. Ostatak trenerske karijere Ivanković je proveo u HŠK Zrinjski, klubu u kojem je odgovornu funkciju obavljao i Ivan Beus, dugogodišnji i aktuelni potpredsjednik FSBiH. Ivanković je u mostarskom klubu bio pomoćnik u seniorskom timu (bio asistent Blažu Sliškoviću, Vinku Marinoviću, Hariju Vukasu, Anti Miši i Ivici Barbariću).

Što se tiče trojice pomoćnika koji su bili i kod Hadžibegića, u međuvremenu, Seferović je ostao bez posla u FK Sarajevo, Mrkobrada je ostao trener golmana u FK Borac, dok je Joroviću, Srbijancu iz Čačka, prema dostupnim podacima na Transfermarktu i dalje jedini posao onaj koji radi u FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.