open-navfaktor-logo
search
Pred Lihtenštajn
Kodro ni riječi o Ahmedhodžiću: Igru možemo podići, očekujemo pobjedu, ne bježimo od uloge favorita
Meho Kodro, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, na konferenciji za medije nije želio govoriti o Anelu Ahmedhodžiću, defanzivcu koji se nije pojavio na okupljanju Zmajeva, zbog čega je i suspendovan.
07.09.2023. u 18:45
get url
text

- Ne bih pričao o toj temi, glavni razlog je što imamo sutra utakmicu. Radimo tri-četiri izvanredna dana. Volio bih puno više da pričamo na tu temu. Za tu vrstu pitanja bit ću slobodan da govorim poslije utakmice s Islandom. U ovom momentu vrijede reprezentacija, igrači i sutrašnja utakmica - rekao je Kodro.

On je naglasio da će BiH protiv Lihtenštajna izaći ofanzivno, da znamo šta nas čeka čvrst bedem Lihtenštajna, s 3-5-2 formacijom, uskim linijima, "što neće biti lako probiti".

- Vjerujem, puno vjerujem u kvalitet naših igrača. Igru možemo podići na puno veći nivo. Očekujemo pobjedu, ne trebamo bježati od uloge favorita, ne možemo drugačije da se postavimo - dodao je selektor Zmajeva uoči debija na klupi.

Kodro je kazao da je plan do kraja kvalifikacija igrati utakmicu po utakmicu i da je uvjeren da ekipa može igrati puno bolje.

- Jedna od glavnih stvari koje ćemo probati da uradimo jeste da oslobodimo nekog grča u kojem se nalaze igrači. Kad analiziram naše igrače pojedinačno ne mogu da shvatim da imamo samo tri boda. 

Kapiten Zmajeva Edin Džeko priznao je da u bh. taboru nisu očekivali da će nakon četiri kola na kontu imati mršava tri boda.

- Nismo očekivali da ćemo se naći u ovakvoj situaciji poslije četiri kola. Poslije dobre utakmice u Portugalu izgubili smo kući od Luksemburga, koji je realno bio bolji. Nakon toga je došlo do promjene selektora. I igrači trebaju preuzeti odgovornost. Ostali smo na tri boda, otežali smo sami sebi put ka EP, ali ima još šest utakmica do kraja. Sutra počinjemo s Lihtenštajnom, jedna pobjeda nam može podići samopouzdanje. Sigurno je da će i druga utakmica na Islandu biti ključna za daljnji razvoj kvalifikacija - smatra član Fenerbahčea.

O novom selektoru Kodri, Džeko je kazao:

- Znamo se dugo godina, radili smo kratko vrijeme u reprezentaciji. Nikad mi nije drago kad neki trener dobije otkaz. I mi igrači trebamo da preuzmemo odgovornost za ono što se desilo prethodnom selektoru. Mislim da nam šef može puno pomoći i mislim da su igrači to vidjeli na treninzima. Shvatili smo šta očekuje od nas. Nadam se da ovo može biti početak nečega dobrog jer ova ekipa može i treba puno polje.

Bosna i Hercegovina protiv Lihtenštajna igra u petak na stadionu Bilino polje u Zenici od 20.45 sati. U ponedjeljak u Rejkjaviku bit će gost Islanda.

U grupi J kvalifikacija za UEFA EURO 2024 na tabeli je prvi Portugal s 12 bodova. Slijede Slovačka s 10 bodova, Luksemburg 7, Bosna i Hercegovina 3, Island 3, Lihtenštajn 0.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.