open-navfaktor-logo
search
Intervju bivšeg selektora
Kodro o ugovoru sa FSBiH, šta mu je obećao Zeljković, zašto ne govori o imenima?
Meho Kodro, bivši selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 ustvrdio je kako su njegovi problemi s Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine počeli pred objavljivanje spiska za utakmice protiv Lihtenštajna i Islanda.
03.10.2023. u 21:18
get url
text

Kodro je kazao da su do njega indirektno dolazile poruke kako pozive trebaju dobiti jedan ili više igrača.

Ko je "lobirao" i za koje igrače, bh. javnost iz Kodrinog intervjua nije uspjela saznati jer bivši selektor nije želio govoriti o imenima.

Čovjek koji je od FSBiH dobio šansu da vodi Zmajeve na samo dvije utakmice tvrdi da nikada nije dobio detaljno obrazloženje zbog čega mu je "uručena zahvalnica".

- Pričao sam sa predsjednikom nekoliko minuta na tu temu. Tada mi je rekao da imaju sastanak IO i da neki članovi imaju pritisak i da bi mogle stvari ići u tom pravcu. Rekao sam da su za te stvari potrebni argumenti, šta ti članovi koji prave pritisak imaju reći po tom pitanju. Pitao sam da li je kontaktirao igrače, tehničko osoblje. Šta su oni rekli, oni su bili blizu mene i mogli su pratiti tok čitavog procesa. Oni su mogli da pomognu što se tiče informacija, a on mi je rekao da nije pitao igrače i da ih ne bi uvlačio u čitavu priču. Rekao sam, naravno ne treba ih uvlačiti, oni imaju dio zadatka, ali ako donosite takvu odluku imate odgovnornost da objasnite svima. Trebali bi imati informaciju igrača da li je to tako loše, ima li smisla. Bio sam igrač i u nekoliko navrata autoriteti su dolazili pitati nas šta mislimo, da li ovo funkcioniše, da li je u redu. Igrači ne donose odluku, ali tek toliko pošto ste u stanju da donesete odluku koja je ozbiljna i što više informacija imate lakše je donijeti odluku - rekao je Kodro, a potom dodao:

- Rekao mi je da ću prvi imati informaciju kakva god bude i nisam se više čuo s njim. Javila mi se jedna osoba iz saveza i saopćila da sam smijenjen. Rekao sam da mi se predsjednik javi, rečeno je da će se javiti, ali nije nikada. Nikad mi nije objašnjeno zbog čega sam smijenjen.

Kodro se osvrnuo i na klauzulu prema kojoj, ako mu ne bude usvojen izvještaj, FSBiH jednostrano može prekinuti saradnju. Također, negirao je izjave Vice Zeljkovića da se tokom pregovora o selektorskoj poziciji postigao bilo kakav dogovor za dvije utakmice, odnosno o bodovnom učinku protiv Lihtenštajna i Islanda.

- Priča je apsolutno drugačija. Ko će uopće pričati na tu temu, da ja igram dvije utakmice i vodim tim, a ako ne osvojim šest bodova, da me mogu da smijene. Ko je to pričao, u kojem ambijentu? Toga uopće nije bilo - ističe Kodro.

- Ja mislim da je to standardna stvar. Mislim da se to može provjeriti. Rekli su mi da potpisujem isti ugovor kao prethodnici. Bio je famozni "Član 5." i prava koja ima Savez u pravu određenih stvari. Nisam ništa potpisao drugačije nego bivši selektori. Prvo su rekli da nije prihvaćen izvještaj, a nakon što su ga pogledali, našli su se u dilemi da li da izađu sa tom pričom. Onda su okrenuli priču da sam dogovorio šest bodova iz dvije utakmice i ako se to ne desi da idem. To je suludo.

O pritiscima koji su na vršeni, a tiču se poziva pojedinim fudbalerima, kazao je:

- Ne znam ja šta se dešavalo prije mene i ne mogu pričati na tu temu. Da li je bilo direktno ili indirektno. Sve je bilo indirektno. Dolazio je savjet, da bi tu trebao biti jedan ili više igrača, da ne kažem koliko je njih da budu na listi - rekao je Kodro, a potom je upitan da li može opisati te situacije:

- To su bili telefonski pozivi. To se dešavalo na takav način. Nije bilo na treninzima, to je bilo na dan dva prije objavljivanja spiska. Ne mogu govoriti o imenima, jer jednostavno ne mogu. Ovo što pričam tako je bilo i vjerovatno da je to jedini razlog zbog kojeg sam ja smijenjen. Drugog ne mogu da vidim unutar sportskih kriterija kojih smo se dotakli - zaključio je Kodro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.