open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EURO
Lihtenštajn napatio Zmajeve na Bilinom polju
Gledajući samo rezultat - Meho Kodro uspješno je položio prvi ispit u novom mandatu na klupi fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.
08.09.2023. u 22:42
get url
text

{$galerijaFotografija}

Zmajevi su večeras na Bilinom polju sa 2:1 savladali Lihtenštajn u meču 5. kola kvalifikacija i tako ostali u igri za plasman na Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine igrati u Njemačkoj. Ali, su naši momci do trijumfa stigli mnogo teže od očekivanog, a gosti su dobrano napatili naše zvijezde.

Kodro je iznenadio sa sastavom, a na iznenađenje mnogih od prve minute na teren je poslao Nemanju Bilbiju i Adija Nalića. Ofanziva se isplatila, a već u trećoj minuti pokrenuo se i semafor.

Pogodio je Edin Džeko. Dugu loptu je uputio Miralem Pjanić, jedan igrač Lihtenštajna je odbio do Nemanje Bilbije, ovaj proslijedio za Dijamnta koji postiže 65. pogodak u dresu Zamjeva.

Bilo je to olakšanje i za selektora i za njegove izabranike na terenu.

A onda je ubrzo stigao i drugi gol. Bh. tim je nakon kornera pred golom Ibrahima Šehića istrčao kontru, Bilbija je ponovo odigrao za Džeku, a Lucchinger, u pokušaju da interveniše, loptu šalje u mrežu svoga golmana.

Tri minute kasnije vidjeli smo pravu majstoriju, a eurogol je postigao Wolfinger. Nakon kornera intervenisao je Džeko, a igrač Lihtenštajna uhvatio je volej i pospremio loptu iza leđa nemoćnog Šehića. Bio je to prvi gol za Lihtenštajna u kvalifikacijama za EURO. Čekali su dugo, ali je vrijedilo čekati, jer je to bila prava minijaturu i rijetko viđen pogodak.

Do odlaska na odmor dvije prilike imao je i Nalić, ali nije uspio zatresti mrežu protivničkog gola.

U nastavku meču prvu ozbiljniju priliku bilježimo pred Šehićevim golom. Igrala se 61. minuta Wieser je topovski šutirao, ali Šehić boksuje loptu u polje. 

Sredinom drugog dijela zaprijetio je i bh. tim. Džeko je proigrao Demirovića, napadač Augsburga ušao u šesnaesterac i centrirao, ali to je bilo prejako za Bilbiju. Nedugo potom Pjanić je uposlio Bilbiju koji glavom šutira pravo u golmana Lihtenštajna.

U finišu meče mogli smo i do trećeg gola, ali su se gosti odbranili i uprkos porazu, kako god to zvučalo, zadovoljni su napustili Bilino polje.

BiH - Lihtenštajn 2:1 (2:1)

Strijelci: 1:0 - Džeko (3), 2:0 - Lucchinger (18-ag), 2:1 - Wolfinger (21). Sudije: Sayat Karabayev, Alexey Dolgikh i Dmitriy Belogradov (Kazahstan). Četvrti sudija: Artyom Kuchin (Kazahstan). VAR: Hugo Miguel (Portugal). VAR assistent: Luis Godinho (Portugal). Žuti kartoni: Kolašinac, Krunić (BiH), Traber, Lucchinger, Malin (Lihtenštajn).

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Miličević, Hadžikadunić, Kolašinac, Dedić, Nalić (od 64. Tahirović), Pjanić (od 78. Hadžiahmetović), Krunić (od 90. Kodro), Demirović (od 90. Hamulić), Bilbija (od 78. Gazibegović), Džeko. Selektor: Meho Kodro.

LIHTENŠTAJN: B. Buchel, Beck, Traber, Malin, S. Wolfinger, Luchinger, Weiser, Sele, Goppel, Salanović, Saglam. Selektor: Konrad Funsustuck.

0J4A1056.jpg
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.