open-navfaktor-logo
search
Odluka UO
Nagrada Želimir Vidović Keli za Udruženje Obrazovanje gradi BiH
Odlukom Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sarajevo ovogodišnji dobitnik nagrade za humanost u sportu Želimir Vidović Keli je Udruženje Obrazovanje gradi BiH.
21.10.2021. u 13:50
get url
text

Riječ je o Udruženju koje finansira učenike i studente širom BiH koji imaju lošije finansijsko stanje, a također njihovi stipendisti su i brojni perspektivni sportisti.

Udruženje u okviru svojih aktivnosti donira i sportsku opremu raznim školama i sportskim klubovima širom Bosne i Hercegovine.

- Udruženje Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu već decenijama je primjer humanosti, nesebičnosti i brige o drugima, pa iako se i sami finansiraju od donacija, nalaze način da pored stipendija podrže mlade zaljubljenike u sport. To ih čini pravim primjerom u bh. društvu i dokaz je koliko je svoje ljudske vrijednosti utkao u njihovu misiju njihov osnivač pokojni general Jovo Divjak, legenda i jedan od simbola ovog grada. Ovim gestom želimo na pravi način odati počast pokojnom generalu koji je zadužio ovaj grad na isti način kao i naš Želimir Vidović Keli po kojem ova nagrada i nosi ime - piše u obrazloženju odluke UO FK Sarajevo.

Ceremonija uručenja nagrade će biti održana na svečanoj gala večeri povodom 75. godišnjice kluba u ponedjeljak, 25. oktobra u sarajevskoj Vijećnici.

Želimir Vidović Keli, legenda Fudbalskog kluba Sarajevo i grada, rođen je 17. novembra 1953. godine u Sarajevu. Na najveći bh. stadion stigao je u ljeto 1974. iz sarajevske Bosne. Debitovao je za prvi tim 14. augusta 1974. u utakmici Kupa protiv ilidžanskog Igmana. Dres Sarajeva Keli je oblačio 241 put i pritom postigao 14 golova.

Keli je ubijen 17. maja 1992. godine u Nedžarićima. Poginuo je u humanoj misiji, prevozeći ranjenike iz sarajevskog naselja Dobrinja prema bolnici Koševo.

Fudbalski klub Sarajevo je od 2019. ustanovilo nagradu koja nosi ime Želimira Vidovića Kelija kako bi trajno čuvali uspomenu na njega i njegovu humanost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.