open-navfaktor-logo
search
EURO 2024
Osam selekcija s klupe predvode stranci, najviše Italijana
AUTOR: Anadolija
12.06.2024. u 11:45
get url
text
Evropsko prvenstvo u fudbalu bit će odigrano od 14. juna do 14. jula ove godine u Njemačkoj, a čak pet reprezentacija koje će se takmičiti na smotri najboljih u Evropi s klupe će predvoditi italijanski stručnjaci.
Najviše selektora ne EURO-u dolazi iz Italije, njih pet, a pored matične zemlje Italijani vode reprezentacije Turske, Mađarske, Slovačke i Belgije.
Selektor Turske je Vincenzo Montella, Mađarske Marco Rossi, Slovačke Francesco Calzona, Belgije Domenico Tedesco, te Italije Luciano Spaletti.
Po dvije selekcije će voditi stručnjaci iz Njemačke, Španije i Francuske, dok po jedan šef stručnog štaba dolazi iz Engleske, Hrvatske, Slovenije, Škotske, Danske, Srbije, Švicarske, Rumunije, Nizozemske, Ukrajine, Brazila, Poljske i Češke.
Osam od ukupno 24 reprezentacije koje će se takmičiti na smotri najbolji Starog kontinenta s klupe će predvoditi stranci.
Gruziju vodi Francuz Willy Sagnol, Austriju njemački stručnjak Ralf Rangnick, Albaniju Brazilac Sylvio Mendes Campos Junior "Sylvinho", dok na klupi jednog od najvećih favorita Portugala, sjedi Španac Roberto Martinez.
Jedini selektor izvan Evrope je Brazilac Sylvinho, koji oko godinu i po vodi reprezentaciju Albanije.
Najmlađi Nagelsmann, najstariji Ragnick
Među selektorima 24 reprezentacije koje će nastupiti na EURO-u najmlađi je 36-godišnji Julian Nagelsmann, koji će s klupe voditi domaću selekciju Njemačke, dok je najstariji njegov sunarodnjak, također njemački stručnjak Ralf Rangnick, šef stručnog štaba Austrije, koji će tokom turnira napuniti 66 godina.
Godinu mlađi od Rangnicka je selektor Italije Luciano Spaletti, rođen 1959. godine.
Najtrofejniji Deschamps
Od svih 24 selektora koji će se naći na EURO-u u Njemačkoj, najuspješniji je Francuz Didier Deschamps.
Deschamps je na klupi Francuske već 12 godina, a 55-godišnji stručnjak i nekadašnji kapiten "trikolora" kao selektor je osvojio Svjetsko prvenstvo i UEFA Ligu nacija.
Ligu nacija je osvojio i Luis de la Fuente sa Španijom, dok je selektor Hrvatske Zlatko Dalić osvojio jednu svjetsku bronzu i srebro.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.