open-navfaktor-logo
search
Na Kongresu u Bangkoku
Palestinski fudbalski zvaničnici traže isključenje Izraela iz FIFA-e
AUTOR: Anadolija
17.05.2024. u 13:31
get url
text
Palestinski fudbalski savez pozvao je na hitnu suspenziju Izraela iz Svjetskog upravljačkog tijela za fudbal, FIFA-e, javlja Anadolu.
Tokom 74. Kongresa u Bangkoku, predsjednik saveza Jibril Rajoub izašao je na pozornicu zahtijevajući hitnu suspenziju Izraela iz međunarodnog fudbala.
- Koliko još mora da trpi palestinska fudbalska porodica da bi FIFA djelovala sa istom ozbiljnošću i hitnošću kao u drugim slučajevima? Da li FIFA smatra da su neki ratovi važniji od drugih, a da su neke žrtve značajnije? - pitao je Rajoub.
Rekao je da traži da stanu na pravu stranu historije.
- Patnja miliona, uključujući hiljade fudbalera, zaslužuje isto toliko. Ako ne sada, onda kada? Gospodine predsjedniče, lopta je u vašem polju - rekao je on.
Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino rekao je da će hitno biti izvršena pravna procjena navoda Palestinskog fudbalskog saveza.
- FIFA će odrediti nezavisnu pravnu ekspertizu za procjenu tri zahtjeva Palestinskog fudbalskog saveza i osigurati da se status i propisi FIFA-e primjenjuju na ispravan način - rekao je Infantino.
Dodao je da će FIFA održati vanrednu sjednicu vijeća do 20. jula kako bi razmotrila pravne nalaze i odlučila o naknadnim radnjama.
- Zbog hitnosti situacije, bit će sazvano vanredno Vijeće FIFA-e koje će se održati prije 20. jula ove godine kako bi se razmotrili rezultati procjene i donijele odgovarajuće odluke - dodao je on.
Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.
Više od 35.300 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.200 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.