open-navfaktor-logo
search
Arbitri u centru pažnje
Peljti najviše utakmica, Njegomirović ga prati u stopu, koliko su zaradile sudije?
AUTOR: S. S.
30.05.2024. u 11:06
get url
text
Peljto dosudio četiri penala
Peljto dosudio četiri penala
Najbolji bosanskohercegovački sudija Irfan Peljto vodio je najviše mečeva u nedavno okončanoj sezoni Premijer lige Bosne i Hercegovine.
Peljto je na centru bio 14 puta, podijelio je 64 žuta, dva crvena kartona, a četiri puta je pokazivao "na kreč", otkriva statistika Transfermarkta.
Peljtu u stopu prati Aleksandar Njegomirović. Arbitar koji pravdu u bh. eliti dijeli od 2019. godina sudio je 13 mečeva.
Iza njega su Ermin Sivac i Miloš Gigović (sudili po 11 utakmica), a dvocifeni su još Dragan Petrović, Antoni Bandić, Mateo Musa i Luka Bilbija (svi po 10).
Od ostalih arbitara, Mirza Kazlagić, Admir Musić, Darko Gedžić i Haris Halić sudili su po devet puta, Frano Jelić, Sabrija Topalović, Dražen Marić, Dragan Kesić po osam, Josip Martinović je vodio sedam utakmica, po šest Antonio Tomić i Elvedin Topuzović, Ernis Džemidžić, Nihad Ljajić, i Benjamin Deljković po pet, Dragan Todić četiri, a tri Danijel Perić.
Na sudijskoj A listi Premijer lige BiH nalaze se ukupno 24 arbitra.
Honorari glavnih sudija iznose 650 KM, što znači da je Peljti za sezonu pripalo 9.100 KM, Njegomiroviću 8.450 KM, Sivcu i Gigoviću po 7.150 KM, a sudijama koje su sudile po deset utakmica - 6.500 KM.
Vrijedi istaknuti da su sudije sa A liste često i u ulogama četvrtih arbitara, a za taj angažman inkasiraju po 300 KM.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.