open-navfaktor-logo
search
Derbi 13. kola
Peljto treći put na centru u okršajima Sarajeva i Borca, kako su završila dva prethodna duela?
Derbi 13. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Borca i Sarajeva koji se igra u nedjelju od 19.45 sati na stadionu Koševo sudit će najbolji bosanskohercegovački arbitar Irfan Peljto.
02.11.2023. u 14:41
get url
text

Komitet za sudije i suđenje FSBiH odlučio je da će Peljti na najvećem bh. stadionu asistirati Damir Lazić iz Brčkog i Davor Beljo iz Mostara, a za četvrtog arbitra delegiran je Sabrija Topalović iz Zenice. Sudije će biti pod budnim okom posmatrača suđenja Predraga Stankića iz Bijeljine.

Peljto (u sredini), Lazić (desno), Beljo (lijevo): FOTO: Ajdin Cocalić

Dvoboj Sarajeva i Borca privlači mnogo pažnje, s obzirom na to da je, prema mišljenju mnogih, u nedavnoj utakmici koju su dva tima odigrala u Banjoj Luci (1:1), banjalučki klub do poravnanja došao neregularnim pogotkom duboko u sudijskoj nadoknadi, a sporna situacija iz grada na Vrbasu obišla je region.

Peljto će na Koševu voditi 138. premijerligaški meč. Do sada je dva puta dijelio pravdu u okršajima Sarajeva i Borca, po jednom u Premijer ligi BiH i Kupu BiH.

Sarajlija je 26. maja 2021. godine sudio meč finala Kupa BiH koji su Sarajevo i Borac igrali u Trening-centru FSBiH, a Sarajevo je slavilo 4:1 poslije boljeg izvođenja penala. Nakon 90 minuta igre bilo je 0:0. Pehar Kupa BiH za Bordo tim tada je bio utješna nagrada, s obzirom na to da su Banjalučani postali prvaci BiH nadoknadivši ogroman bodovni zaostatak upravo za Sarajevom.

Drugi put u karijeri, a prvi meč Sarajeva i Borca u Premijer ligi BiH, Peljto je sudio na stadionu Koševo u 22. kolu sezone 2021/22.

Detalj sa Koševa FOTO: Ajdin Cocalić

Završilo je podjelom bodova i rezultatom 1:1. Za Sarajevo je pogodio Suljić, a bod gostima donio je Lukić. Peljto je podijelio šest žutih kartona, po tri za igrače oba kluba.

Na klupi Borca tada je sjedio Aleksandar Vasoski, a Banjalučane je predvodio Nemanja Milanović.

Peljto, prvi sudije iz Elitne kategorija UEFA arbitara u historiji naše države, u ovoj je sezoni vodio šest premijerligaških utakmica. Podijelio je ukupno 24 žuta kartona, najviše (sedam) na utakmici Zvijezda 09 - Tuzla City, dosudio dva penala (oba na utakmici Široki Brijeg - GOŠK), a nije isključio niti jednog igrača. 

Peljto je u 11. kolu Premijer lige BiH vodio derbi između Borca i Zrinjskog. Završilo je bez pogodaka (0:0).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.