open-navfaktor-logo
search
Prvo odmor, a onda...
Posljednji put u formatu s 12 klubova: Kada počinje nova sezona Premijer lige BiH?
Generalna Skupština FSBiH u ponedjeljak će se očitovati o prijedlogu odluke Izvršnog odbora o smanjenu broja klubova PLBiH sa 12 na 10 s početkom od sezone 2025/26
AUTOR: S. Selimović
25.05.2024. u 19:17
get url
text
Fudbalska sezona 2023/24. u Bosni i Hercegovini završava u nedjelju, a nakon toga premijerligaši koji nisu izborili plasman na euroscenu idu na duži ljetni odmor.
Nova premijerligaška takmičarska godina, vjerovatno posljednji put u formatu s 12 klubova, trebala bi početi  27. jula 2024. godine. Prijedlog je to Komiteta za takmičenje koji treba da potvrdi Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH.
Generalna Skupština FSBiH u ponedjeljak će se očitovati o prijedlogu odluke Izvršnog odbora FSBiH o smanjenu broja klubova PLBiH sa 12 na 10 s početkom od sezone 2025/26. Ukoliko prijedlog dobije podršku, to znači da bi u sezoni 2024/25. iz elitnog ranga ispala četiri najslabije plasirana tima.
Nije to jedini novitet. Članovi Skupštine FSBiH će se očitovati i o prijedlogu odluke o formiranju Superkupa FSBiH od sezone 2024/25. U Superkupu FSBiH će se igrati jedna utakmica i to između pobjednika PLBiH i osvajača Kupa BiH. U konkretnom slučaju, na startu novog takmičenja snage će odmjeriti Zrinjski i Borac.
Kada je riječ o propozicijama takmičenja vezanim za nastupe igrača, ne bi trebalo biti nikakvih značajnijih promjena. I dalje će ekipe u zapisniku morati da imaju tri igrača mlađa od 21 godine, od kojih jedan mora biti u igri cijelu utakmicu. Fudbaleri "zaštićenog godišta" moraju biti državljani BiH.
Klubovi će u zapisniku moći imati i tri stranca, s tim što se stranim državljanima ne smatraju igrači koji dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije.
Ne treba zaboraviti da bi od naredne sezone na stadionima u PLBiH trebala biti prisutna videotehnologija (VAR).
U Premijer ligi BiH sljedeće sezone nećemo gledati Zvijezdu 09 i Tuzla City. Radnik iz Bijeljine kao prvak Prve lige RS osigurao je povratak u elitu, a velike šanse za plasman u Premijer ligu iz Prve lige FBiH tri kola prije kraja ima Sloboda.
U kvalifikacijama za Ligu prvaka (prvo pretkolo) igrat će Borac kao državni prvak, Velež i Sarajevo kreću iz prvog pretkola Konferencijske lige, a Zrinjski od drugog pretkola Konferencijske lige.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.