open-navfaktor-logo
search
FIFA potvrdila format
"Prijete" nam Hrvatska i Srbija: Kako Zmajevi mogu na Svjetsko prvenstvo 2026?
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u martu naredne godine protiv Ukrajine će igrati baraž za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, a nove kvalifikacije na rasporedu su tek u martu 2025. godine.
24.11.2023. u 20:58
get url
text

Bitka za plasman na Svjetsko prvenstvo 2026. godine u Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Američkim državama počet će u trećem mjeseca 2025, a kvalifikacini put je podijeljen na grupnu fazu i baraž.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) je predložila, a Svjetska fudbalska federacija (FIFA) potvrdila da će Stari kontinent predstavljati 16 reprezentacija, umjesto 13 kako je to bio slučaj ranije.

Grupna faza sastoji se od ligaškog formata (domaće i gostujuće utakmice), a bit će formirano ukupno 12 grupa koje bi brojale po četiri ili pet timova. Mečevi bi se igrali od marta do novembra 2025. godine.

Direktan plasman na Svjetsko prvenstvo osigurat će 12 pobjednika grupa, a 12 drugoplasiranih selekcija igrat će baraž, u koji će se plasirati i četiri najbolje rangirane ekipe iz Lige nacija (koje ne bude prve ili druge u svojim grupama). Reprezentacije koje budu u baražu bit će podijeljene u četiri "staze", a ukupno četiri pobjednika na kraju će čekirati vizu za Kanadu, Meksiko i Sjedinjene Američke Države.

FIFA je uvijek do sada insistirala na tome da se za formiranje jakosnih grupa, odnosno šešira, koristi FIFA rang-lista (vjerovatno iz novembra 2024), ali još nema potvrde da će tako biti i u kvalifikacijama za 2026. godine.

A prema trenutnom stanju na listi najboljih reprezentacija planete, fudbalska A reprezentacija BiH bila bi u trećem šeširu. Gledajući selekcije sa prostora bivše Jugoslavija, mogli bismo dobiti zanimljivu komšijsku grupu. Naime, Hrvatska je u prvom šeširu, Srbija u drugom, a zajedno sa Zmajevima u trećem rangu su i Slovenija, Sjeverna Makedonija, te Crna Gora.

U četvrtom šeširu je Kosovo, ali zbog UEFA-ine odluke, odnosno zabrane, ova reprezentacija ne može igrati protiv BiH i Srbije.

Na Svjetskom prvenstvu 2026. igrat će ukupno 48 reprezentacija, što je za 16 više u odnosu na prethodnih sedam turnira. Ovo je prvo proširenje i promjena bilo koje vrste u formatu takmičenja od 1998. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.