open-navfaktor-logo
search
FSBiH presudio
Promijenjen sudija meča Borac - GOŠK: Pilav ih "isključio", večeras su u Banjoj Luci, od koga je stigla "naredba"?
Fudbaleri Borca i GOŠK-a večeras na Gradskom stadionu u Banjoj Luci "zatvaraju" 21. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine.
04.03.2024. u 13:18
get url
text

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, odnosno Komitet za sudije i suđenje, vršio je određene korekcije kada su u pitanju arbitri za ovaj meč.

Prvobitno je za četvrtog sudiju bio određen Mirza Kazlagić, ali je je on promijenjen (moguće zbog propusta na meču Zvijezda 09 - Sarajevo 1:0), a ovu funkciju u Banjoj Luci će obavljati Benjamin Deljković iz Sarajeva. Glavni sudija ostaje Admir Musić, također iz Sarajeva, a pomoćnici Hasan Nanić (Bužim) i Goran Ilinčić (Prijedor).

Zanimljivo, Musić i Deljković su sudije iz Sarajeva, koje je 11. januara iz članstva Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo (UFSIKS) "isključio" Elmir Pilav, koji je u to vrijeme bio predsjednik ovog Udruženja.

Kako je Pilav i potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje FSBiH, on zajedno sa preostalim članovima Komiteta delegira sudije za premijerligaške utakmice. Deljković i Musić nisu bili delegirani za 19. i 20. kolo bh. elite, te utakmice osmine i četvrtfinala Kupa BiH. Šta se sada promijenilo?

Kako saznaje Faktor, stigla je "naredba" od Pravnog komiteta FSBiH kojem predsjedava Enes Hošić.

VEZANI TEKST - Vanredna Skupština: Smijenjen Elmir Pilav, izabrano novo rukovodstvo UFSIKS

Naime, Pravni komitet FSBiH smatra da, na osnovu činjenica i dokaza koji su im dostavljeni, ne postoji valjan pravni osnov za izuzimanje Musića i Deljkovića iz postupka delegiranja.

Prema odredbama Disciplinskog pravilnika FSBiH, disciplinska odgovornost pravnih i fizičkih lica u FSBiH, odgovornost njegovih članova i klubova, te mjere i sankcije za učinjene povrede, kao i ostala pitanja u vezi sa disciplinskom odgovornošću utvrđuje isključivo u skladu sa odredbama Disciplinskog pravilnika FSBiH.

Obrazloženo je da iz dostavljenih dokaza nije moguće zaključiti da je prema Musiću i Deljkoviću proveden bilo kakav postupak ili izrečena neka sankcija od nadležnih organa FSBiH, kako u disciplinskom postupku, tako i od Komiteta za sudije i suđenje FSBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.