open-navfaktor-logo
search
Nacionalni stadion u Zenici
Proširuje se kapacitet Bilinog polja?
AUTOR: Fena
20.06.2024. u 15:24
get url
text
Kasumović i Džemidžić
Kasumović i Džemidžić
FOTO: Vehid Begunić/Fena
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine potpisao je s Gradom Zenica aneks Sporazuma o unapređenju infrastrukture, opremanju, održavanju i korištenju stadiona Bilino polje u Zenici.
U sklopu ovog aneksa, koji je dio prije 10 godina potpisanog Sporazuma o odigravanju utakmica A reprezentacije na pomenutom zeničkom stadionu, bit će urađena "djelimična sanacija i adaptacija Stadiona Bilino polje u Zenici".
Cilj je da zenički stadion ispuni uvjete krovne evropske kuće nogometa UEFA-e za kategorizaciju stadiona za utakmice predstojeće UEFA A Lige nacija. BiH će u tom takmičenju na zeničkom stadionu igrati protiv Njemačke, Nizozemske te Mađarske.
- Naš sporazum je da, kada god su ove investicije na stadionu, Grad ulaže 49 posto a FSBiH 51 posto. Svi radovi koji se trebaju uraditi da dobijemo sve licence, da tu i dalje reprezentacija može igrati, trebaju se završiti do septembra - istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.
On se, mada nije želio potvrditi da li će se uopće kandidirati za treći mandat gradonačelnika Zenice te, mada je u martu prošle godine ispunio sve uslove za penziju i po godinama satrosti, "u šali" je zahvalio FSBiH što će u oktobru dovesti reprezentaciju i na proslavu njegovog trećeg gradonačelničkog mandata na čelu Zenice.
Generalni sekretar FSBiH Adnan Džemidžić zahvalio je, pak, gradonačelniku i njegovim saradnicima na podršci u osiguranju uvjeta  za odigravanje utakmica na stadionu Bilino polje, ali i u Trening centru FSBiH u Zenici, gdje se pripremaju reprezentativci te odigravaju utakmice mlađe i ženska selekcija BiH.
- Naravno, Bilino polje je i naša kuća, gdje odigravamo i najveći broj utakmica i gdje ćemo i dalje odigravati svoje utakmice. Mi moramo odgovoriti visokim kriterijima, koje UEFA nameće svim asocijacijama, a ne samo našem savezu - kazao je Džemidžić, koji je izrazio uvjerenje da će svi planirani radovi biti okončani u zadatim rokovima te da će navijači i igrači imati potpuni ugođaj u Zenici.
On je podsjetio kako je Liga nacija takmičenje koje je “prekomponovano” kako bi se osjetila takmičarska draž te da je bh. tim ponovo ušao u A diviziju.
Džemidžić je potvrdio kako je stadion Bilino polje jedan od stadiona koji bi mogao postati nacionalni stadion za A selekciju BiH, a da bi taj stadion trebao imati kapacitet između 18.000 i 20.000 mjesta.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.