open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Sindikat profesionalnih fudbalera BiH: Igrači ne žele igrati sa Rusijom, pozivamo javnost da osude poteze FS BiH
Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine jučer se obratio Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine (FS BiH), a u toku dana putem službene web stranice FS BiH potvrdio je odigravanje prijateljske utakmice sa Rusijom u novembru tekuće godine, istakli su iz Sindikata.
10.09.2022. u 12:48
get url
text

- Cjelokupnoj bh. javnosti postalo je nakon jučerašnjeg dana i više nego jasno da je trenutno rukovodstvo FS BiH isključivo vođeno političkim interesima. Odluka o odigravanju prijateljske utakmice sa Rusijom ne može se na bilo koji način opravdati kao sportska. Jasno je, da je to jedna politička odluka, Fudbalskog saveza BiH obojenog u brojne političke motive - piše u saopćenju Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine, u kojem dalje navode:

- Dok krovne Svjetska i Evropska fudbalske asocijacije (FIFA i UEFA) nameću razne sankcije, izbacuju Rusiju i timove iz te zemlje sa takmičenja, rukovodstvo FS BiH odlučilo je da upravo naša zemlja bude prva evropska zemlja, koja će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije, nakon što je Rusija započela agresiju nad Ukrajinom i počinila brojne zločine. Ugled bh. fudbala trajno je narušen, šteta je napravljena igračima, njihovoj reputaciji, mogućnostima za napredak u karijeri i bez obzira da li se susret odigrao ili ne, bh. fudbal imati će trajne posljedice.

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine, kako navode, "u neprestanom je kontaktu nakon jučerašnjeg dana sa Svjetskom unijom fudbalera (FIFPRO), te sa brojnim bh. reprezentativcima, koje ohrabrujemo da javno istupe i daju svoj komentar na trenutnu situaciju, koja je napravljena, uoči nadolazećeg reprezentativnog okupljanja".

- Edin Džeko, Miralem Pjanić, Anel Ahmedhodžić već su putem svojim profila na društvenim mrežama oglasili, poručivši da ne žele učestvovati u takvoj utakmici, a s obzirom na to da je susret planiran u terminu koji nije uvršen u međunarodnim kalendar, igrači se ne moraju odazvati. Sindikat profesionalnih fudbalera BiH poziva Izvršni odbor FS BiH da smijeni članove Komiteta za hitnost, koji su donijeli sramotnu odluku o odigravanju utakmice protiv Rusije, te da razriješi dužnosti generalnog sekretara Adnana Džemidžića, koji je sproveo takvu odluku - istakli su iz Sindikata, dodavši:

- Naša organizacija je u proteklom periodu iskazala pomoć i podršku Sindikatu profesionalnih fudbalera Ukrajine, pomogli smo brojnim fudbalerima da napuste pomenutu državu po izbijanju agresije i kao državljani Bosne i Hercegovine ne možemo ostati nijemi na uništavanje međunarodnog ugleda bh. fudbala, zbog poteza FS BiH. Također, pozivamo bh. javnost, navijačke skupine, istaknute sportiste da osude poteze FS BiH i da trajno udaljimo politiku iz bh. fudbala - navode u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.