open-navfaktor-logo
search
Dosta novosti
UEFA predstavila novi format Lige evropskih prvaka, šta to znači za bh. klubove?
UEFA Liga prvaka koju smo gledali u ovom formatu odlazi u historiju na kraju ove sezone.
21.02.2024. u 14:37
get url
text

Najesen kreće novi format, koji je UEFA danas predstavila na svojoj službenoj stranici. Kao glavni razlog promjene formata UEFA navodi rastuću popularnost fudbala te tendenciju da se sport mijenja.

- UEFA je pokazala predanost temeljnim vrijednostima sporta i odbranila principe otvorenih takmičenja. Kvalifikacije za veliko takmičenje, utemeljena na sportskom uspjehu, temeljna je vrijednost takmičenja. Također, tu je i sportska solidarnost, koja krasi evropski sportski model - rekao je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin.

U narednoj sezoni (2024/25) Liga prvaka će brojati 36, umjesto 32 kluba, što je slučaj ove i ranijih takmičarskih godina. Grupna faza se gasi i postaje ligaška faza, što će biti drastično odstupanje od onoga na što su navijači navikli.

Svih 36 timova bit će rangirani na jednoj tabeli, iako neće igrati svako sa svakim. Aktuelni format brojao je 32 kluba podijeljena u osam grupa po četiri tima.

U novom formatu 36 klubova će biti podijeljeno u četiri jakosne grupe po devet. U prvi šešir će biti smješten evropski prvak, a svi ostali redaju se prema petogodišnjem klupskom koeficijentu. Prvaci najboljih evropskih liga i osvajač Evropske lige više neće biti prioritet u prvom šeširu.

Ligaška faza donosi osam utakmica za svaki klub protiv osam različitih rivala - četiri domaće i četiri gostujuće. Svaki klub će igrati protiv dva kluba iz sve četiri jakosne grupe, a bodovi se zbrajaju za ukupnu tabelu.

Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, ovisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima:

- Jedna ekipa je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA-e;
- Druga ekipa bit će prvak svoje države koji će ući u Ligu prvaka putem Champions Patha. Dosad su tako kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri ekipe, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet;
- Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone. Ukratko, UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski plasirati dvije ekipe u glavnu fazu Lige prvaka.

Sistem bodovanja se neće mijenja. Ostaju tri boda za pobjedu i jedan za remi. Kako sve ekipe igraju u ligi, prvih osam plasira se direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu kući i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikacionoj fazi odlučit će ždrijeb, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe - nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenositelji (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

UEFA je najavila da će se mijenjati i druga dva UEFA takmičenja - Evropska i Konferencijska liga.

Evropska liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Konferencijska liga igrati u malo drugačijem. U Konferencijskoj ligi će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U ova dva UEFA takmičenja igrat će po 36 ekipa.

Liga prvaka i Evropska liga igrat će se od septembra do januara u prvoj fazi, dok će se Konferencijska liga igrati od septembra do decembra. Liga prvaka igrat će se standardno utorkom i srijedom, a Evropska liga i Konferencijska četvrtkom.

Izuzetak će biti ekskluzivne sedmice. U ekskluzivnoj sjednici Lige prvaka igrat će se Liga prvaka utorkom, srijedom i četvrtkom, a u ekskluzivnoj sjednici Evropske lige igrat će se Evropska liga srijedom i četvrtkom.

Kada su u pitanju kvalifikacije za evropska takmičenja, prvak Bosne i Hercegovine će i dalje igrati od prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka, a preostala tri tima borit će se za plasman u Konferencijsku ligu - viceprvak BiH i trećeplasirani tim Premijer lige kreće iz prvog, a osvajač Kupa BiH iz drugog kola kvalifikacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.