open-navfaktor-logo
search
U Zenici
Završena VAR obuka za 12 sudija i osam asistenata Premijer lige
AUTOR: Faktor
15.06.2024. u 17:58
get url
text
FOTO: FSBiH
U Trening centru FSBiH u Zenici, završena je kompletna obuka za 12 sudija i osam asistenata sudija, koji će u budućnosti obavljati uloge VAR i AVAR na utakmicama Premijer lige. Obuka, koja je započela krajem aprila, sastojala se od nekoliko faza u skladu sa FIFA IAAP zahtjevima, a završni dio obuke je bilo odigravanje 11 utakmica sa VAR-om, koje su tokom prošle i ove sedmice organizovane u Banjoj Luci i Zenici.
Svi polaznici su uspješno završili obuku i stekli VAR certifikat u skladu sa FIFA standardima, odnosno mogućnost da sude utakmice sa VAR-om, kao i da obnašaju ulogu VAR / AVAR sudija.
Edukaciju su obavili VAR instruktori, Ognjen Valjić i Elmir Pilav, uz podršku kolega iz Hrvatske, Brune Marića i Tomislava Šetke.
Već tokom naredne sedmice, nastavlja se edukacija za drugu grupu sudija i asistenata sudija sa liste Premijer lige, a sve kako bi spremni dočekali početak naredne takmičarske sezone.
Takođe, početkom jula, VAR instruktori će obići sve klubove Premijer lige, te održati predavanja igračima i trenerima kako bi isti bili upoznati sa principima VAR sistema, te načinom donošenja odluka.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.