open-navfaktor-logo
search
Frljić se ne javlja
Zbog političkih poruka igrača i navijača Borca: Iz FSBiH potvrđeno da je prijava otišla na Disciplinsku komisiju
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, kao članica Evropske i Svjetske fudbalske federacije (UEFA i FIFA) trebao bi imati nultu stopu tolerancije na političke poruke navijača, kao i aktera na utakmicama svojih takmičenja.
05.10.2023. u 19:05
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li FSBiH kazniti političke poruke fudbalera Borca?

Ipak, u posljednje vrijeme sve su češće političke poruke navijača, najčešće pristalica Borca, a sada su politiku u sport počeli miješati i fudbaleri banjalučkog tima.

Najočitiji primjer je izjava Srđana Grahovca, kapitena aktuelnog lidera Premijer lige BiH, nakon utakmice protiv Širokog Brijega.

- Iskoristio bih priliku da pobjedu posvetimo našoj nastradaloj braći na Kosovu. Naše misli i osjećanja su uz njihove porodice. Neka im Bog podari mir - kazao je Grahovac.

Grahovčeva "nastradala braća na Kosovu" su trojica Srbijanaca, koji su ubijeni u Banjskoj, na sjeveru Kosova, nakon što je 24. septembra ujutro u pucanju naoružanih Srba koji su blokirali cestu ubijen jedan kosovski policajac, dok je jedan povrijeđen.

Kosovske vlasti grupu kojoj su oni pripadali proglasila je terorističkom, a Srbiju smatraju odgovornom za incident.

Uz njegovu izjavu treba naglasiti kako su navijači Borca na Pecari skandirali "Kosovo je srce Srbije", a potom su i nekoliko dana kasnije na Gradskom stadionu u Banjoj Luci tokom utakmice s Veležom uzvikivali "Kosovo, Srbija". Također, Lešinari su posvetili parolu ubijenim srpskim teroristima na Kosovu.

- Jer ko padne za Kosovo, taj nikada neće umrijeti - pisalo je na paroli koju su podigli navijača Borca.

Nakon utakmice na Pecari predsjednik Disciplinske komisije FSBiH Nermin Kljajić kazao je za Faktor da očekuju prijavu od Takmičarske komisije, te da će biti sankcionisani svi oni koji su umiješali politiku u sport.

Ivan Frljić, predsjednik Komiteta za takmičenje (TK) FSBiH, danima ne odgovara na pozive iz sportske redakcije Faktora, a poslije meča na Pecari kazao nam je kako ne može ništa reći dok se ne uradi analiza utakmica. Uz to, tada nam je poručio kako se možemo javiti u Savez, gdje će nam detaljnije informacije reći Željko Radonja, uposlenik FSBiH koji radi kao šef službe za takmičenje i suđenje.

- Sve što je bilo u izvještajima službenih lica prijavljeno je Disciplinskoj komisiji. Ne mogu napamet reći šta je sve bilo u izvještajima, ali mogu reći da je ono što je zabilježeno i prijavljeno - kazao nam je Radonja, uz prebacivanje loptice na predsjednika Komiteta za takmičenja.

VEZANI TEKST - Navijači Borca: Jer ko padne za Kosovo, taj nikada neće umrijeti

A to je Frljić, koji očito smatra kako javnost i ljubitelji fudbala u našoj zemlji ne trebaju znati šta radi Komitet kojim on predsjedava. Da li na taj način želi pokušati zaštititi one koji bi trebali biti sankcionisani ili jednostavno ne mari za ljubiteljima fudbala, pitanja su na koja bi odgovor trebao dati Frljić. Ne nama novinarima, nego svima onima koji žele dobro sportu u našoj zemlji.

Podsjetimo za kraj da je delagat utakmice Široki Brijeg - Borac bio Siniša Stojčić iz Laktaša, a glavni sudija Mirza Kazlagić iz Cazina. Delegat na meču Borac - Velež bio je Nenad Mejakić iz Prijedora, a sudija Aleksandar Njegomirović iz Prnjavora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.