open-navfaktor-logo
search
Novi strateg Sarajeva
Zekićevi prijatelji osvajali titule u BiH: Njegova trenerska filozofija uvijek je ista
AUTOR: S. S.
13.06.2024. u 12:13
get url
text
Sergej Jakirović i Zoran Zekić
Sergej Jakirović i Zoran Zekić
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL
Zoran Zekić, 50-godišnji hrvatski trener, nakon izborene Evrope s Osijekom dobio je otkaz u tom klubu, a na novi posao nije dugo čekao s obzirom na to da je dogovorio saradnju sa Sarajevom.
Zekić je od ljeta 2000. do zime 2001. godine bio igrač Sarajeva, a nosio je i dres Osijeka, Rijeke, Dinama, Cibalije, Maccabi Haife...
Trenersku karijeru počeo je u NK Maksimir kao igrač-trener, potom je 2013. godine otišao u Moldaviju i sjeo na klupu drugog tima Sheriffa iz Tiraspola. Godinu poslije preuzeo je kormilo prve ekipe Sheriffa i osvojio titulu Kupa Moldavije.
Nakon toga vratio se u rodni Osijek, gdje se zadržao od septembra 2015. do marta 2019. godine.
Poslije toga se ponovo zaputio ka Tiraspolu i još jednom sjeo na klupu Sheriffa, s kojim se okitio duplom krunom.
Tri trofeja novog trenera Sarajeva sa Sheriffom jedini su osvojeni u njegovoj karijeri.
Zekić je radio još u mađarskom Diosgyoru, Slaven Belupu, Partizaniju (Albanija), te od oktobra 2023. do kraja prethodne sezone ponovo je imao angažman u Osijeku.
Pod njegovom komandom u Osijeku odlične partije pružao je aktuelni reprezentativac BiH Haris Hajradinović. Veznjak je u 54 utakmice postigao 17 golova i pet puta asistirao.
Iako je prvi put u bh. fudbalu, Zekić bi mogao biti dobro upoznat sa stanjem u Premijer ligi BiH. Jednostavno, njegovi veliki prijatelji Sergej Jakirović, a onda i Krunoslav Rendulić sa Zrinjskim su osvajali sve što se moglo osvojiti.
Krunoslav Rendulić i Zoran Zekić
FOTO: Davor Javorović/Pixsell
Zekić, Jakirović i Rendulić dobro se poznaju od igračkih dana, zajedno su bili u Kamen-Ingradu i imaju i svoju grupu.
- Mi smo dugogodišnji prijatelji, zajedno smo igrali u Kamen-Ingradu i kasnije u Lučkom, u drugoj ligi. Dugo se znamo, počeli smo se baviti trenerskim poslom na otprilike istim nivoima, on je vodio Maksimir pa je otišao u Sheriff, a ostalo je historija.
- Bio je dobar igrač, dobar je trener, sve zna, poznaje psihologiju, tu je jako dobar, izvlači maksimum iz svojih igrača što se ove sezone vidi na Slavenu Belupu. Kada vidite kako je selektirao igrače, vidi se da je stvorio homogenu grupu koja daje maksimum. Trenerska filozofija je uvijek ista, daj gol više od protivnika ako možeš - ispričao je Jakirović o Zekiću početkom 2023. godine.
- Naravno da svi prvo gledamo na odbranu koju je lakše posložiti, kada sam bio u Gorici, a on u Osijeku, bilo je nemoguće se braniti s obzirom na to kakav je ofanzivni fudbal igrao. U Sheriffu je isto tako napravio dobar posao, mislim da još nije dostigao vrhunac u karijeri, posebice u hrvatskom fudbalu. Dobri smo već 21 godinu otkada smo igrali zajedno u Kamenu, Zekić, Rendulić i ja imamo svoju grupu, svaki vikend si čestitamo, dajemo si podršku - otkrio je aktuelni trener Dinama.
Sarajevo će novog trenera i njegov stručni štab predstaviti u ponedjeljak, 17. juna.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.