open-navfaktor-logo
search
Reforma bh. fudbala
Zeljković najavio rezove u entitetskim takmičenjima: Prvo to, a onda formiranje jedinstvene druge lige
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 13:17
get url
text
FOTO: Ajdin Cocalić
Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine istakao je zadovoljstvo što je današnja sjednica Skupštine FSBiH protekla u najboljem redu.
- Sve odluke i tačke dnevnog reda koje su bile planirane izglasali smo jednoglasno. Od 60 delegata prisutno je bilo 59 i svih 59 je glasalo za sve odluke.
Skupština je jednoglasno dala podršku skraćenju Premijer lige BiH sa 12 na 10. Moglo se prethodnih dana čuti raznoraznih komentarisanja na tu temu, ali ja nisam ni jedne sekunde sumnjao da ćemo uspjeti to da uradimo. Prije toga smo jednoglasno na Izvršnom odboru potvrdili ovu odluku. Naravno, ona jeste bolna za dosta klubova, jer naredne sezone četiri ispadaju. Nismo smjeli gledati interes pojedinih klubova, nego fudbala u cjelini. Sigurni smo da će ova odluka u narednom periodu podići kvalitetu fudbala u BiH - rekao je Zeljković i dodao da se radi na implementaciji VAR-a, što će prema njegovom mišljenju doprinijeti boljem fudbalu, a da će klubovi i navijači biti zadovoljniji.
Najavio je rezove u entitetskim ligama (Prva liga FBiH, Prva liga RS), a potom i formiranje jedinstvenog drugog ranga takmičenja.
- Prvi korak reforme fudbala je skraćenje Premijer lige na 10 timova. Sad se očekuje da entitetske lige svoje sadašnje lige smanje na 14. To je prvi korak koji trebamo da uradimo. Poslije toga, sljedeći korak je sjedanje za sto i razgovor oko otvaranja druge zajedničke lige, koja bi podigla razvoj kvaliteta fudbala - nastavio je Zeljković.
On je istaknuo i da će FSBiH o izgradnji novog, ili rekonstrukciji nekog stadiona koji bi bio nacionalni, razgovarati u drugom dijelu godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.