open-navfaktor-logo
search
Evropska jesen
Zrinjski korak do sna: Ovo su benefiti koje donosi grupa evropskog takmičenja, profit je enorman
Fudbaleri Zrinjskog došli su korak do plasmana u grupnu fazu evropskog takmičenja nakon što su sinoć u Mostaru u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Evropsku ligu razbili islandski Breidablik rezultatom 6:2.
11.08.2023. u 10:51
get url
text

Revanš je na rasporedu narednog četvrtka na Islandu, a ako Zrinjski odbrani četiri gola prednosti, što ne bi trebalo biti upitno, proći će u narednu rundu drugog po jačini UEFA-inog takmičenja, odnosno play-off Evropske lige. Prvak Bosne i Hercegovine će, pod uvjetom da preskoči Breidablik, za plasman u grupu Evropske lige igrati protiv austrijskog LASK-a.

To nije sve, jer bi Zrinjski eliminacijom Islanđana, imao zagarantovanu evropsku jesen, odnosno u najgorem slučaju grupnu fazu Konferencijske lige.

BiH je jedna od rijetkih članica UEFA-e koja nikada nije imala predstavnika u grupi nekog evropskog takmičenja.

Igranje Evrope donosi mnoge benefite. Prije svih finansijske. Nastup u grupi Konferencijske lige donijelo bi Mostarcima u startu 3,3 miliona eura nagrade od UEFA-e. Ne uključuje to prihode od desetogodišnjeg koeficijenta, marketinškog kolača, TV prava, prodaje ulaznica. U grupnoj fazi Konferencijske lige pobjeda se nagrađuje sa 500.000 eura, remi sa 166.000 eura....

Grupa Evropske lige donosi nešto više novca, već u startu 3,6 miliona eura, a unosniji su prihodi od marketinga, TV prava. Pobjeda u grupi Evropske lige vrijedi 630.000 eura, remi 210.000 eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.