open-navfaktor-logo
search
Evropska jesen
Zrinjski napravio ono što niko ranije nije: Ispisana historija bh. fudbala
Današnji dan bit će zlatnim slovima upisan u historiju Zrinjskog, ali i bosanskohercegovačkog fudbala.
17.08.2023. u 21:24
get url
text

Zrinjski je postao prvi klub u historiji Bosne i Hercegovine koji je izborio plasman u grupnu fazu nekog UEFA takmičenja.

U trećem kolu Evropske lige prvak BiH eliminirao je islandski Breidablik ukupnim rezultatom 6:3. Nakon 6:2 prije sedam dana u Mostaru, današnji susret u Kopavoguru okončan je rezultatom 1:0 u korist islandskog tima.

U prvom poluvremenu nije bilo golova, a poslije deset minuta igre u nastavku Breidablik je poveo autogolom Jakovljevića.

Mogli su Islanđani samo minut poslije uduplati prednost, ali je stativa bila saveznik Zrinjskog.

Do kraja promjene nije bilo.

Ni za Breidablik ovo nije kraj evropskog puta, s obzirom na to da će imati još jednu šansu da se domognu grupe Konferencijske lige, a rival u play-offu bit će im Struga iz Sjeverne Makedonije.

Zrinjski je prošao u play-off Evropske lige, gdje ga čeka dvomeč s LASK-om iz Linza. Prva utakmica igra se u Austriji, a revanš u Mostaru. Ako kojim slučajem Mostarci preskoče i tu stepenicu, igrat će grupnu fazu Evropske lige, dok u slučaju eliminacije imaju zagarantovanu grupu Konferencijske lige, odnosno evropsku jesen.

Prvak naše zemlje evropski put počeo je u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Zrinjski je u prvom kolu eliminirao armenski Urartu. U drugom kolu bh. predstavnika zaustavio je Slovan pa je Zrinjski prešao u treće kolo kvalifikacija drugog po jačini UEFA takmičenja - Evropsku ligu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.