open-navfaktor-logo
search
Promijenio mišljenje
Zvjezdan Misimović "preko noći" okrenuo leđa Sergeju Barbarezu i Emiru Spahiću
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u 2021. godinu ući će bez selektora.
29.12.2020. u 19:37
get url
text

Na jučerašnjoj sjednici Izvršnog obora FSBiH raspravljalo se, ali nije glasalo o nasljedniku Duška Bajevića.

VEZANI TEKST - Ekskluzivno: Spahić objasnio zašto je izabrao Barbareza, kako je Misimović zloupotrijebio njegovo povjerenje?

Odlučeno je da se nova sjednica održi 4. januara naredne godine, kada bi Komisija za izbor selektora (Elvedin Begić, Milorad Sofrenić, Ivan Beus, Irfan Durić i Vico Zeljković) listu kandidata trebala svesti na jedno ime o kojem će se izjašnjavati IO.

Jasno je da su mišljenja podijeljena, kako u Stručnoj komisiji (Emir Spahić i Zvjezdan Misimović), tako i u Izvršnom odboru. Jedni su za Sergeja Barbareza, kojeg je u svom izvještaju predložio Spahić, a drugi za Ivayla Peteva, koji je Misimovićev prijedlog.

Kao što smo jučer pisali Spahić je u svom izvještaju opisao kako je bivša desetka Zmajeva pokušala zloupotrijebiti njegovo povjerenje, a još jedan detalj otkriva kako je Misimović "preko noći" okrenuo leđa Spahiću i Barbarezu.

To se može zaključiti i iz dijela Spahićevog izvještaja koji se odnosi na prednosti i mane bugarskog stručnjaka.

VEZANI TEKST - Hoće li Misimović zbog Zeljkovića i Peteva "prodati" Barbareza?

- Riječ je o ozbiljnom kandidatu koji ima određeno iskustvo stečeno u klubovima, ali i reprezentaciji Bugarske, kao i karijeru igrača.

Kandidat donekle poznaje stanje u reprezentaciji BiH i ima određene planove za budućnost.

Zahtjev od Peteva da angažuje dva člana stručnog štaba (video analitičar i jedan pomoćni trener) mogao bi predstavljati problem kod nas.

Također, problem predstavlja i činjenica da se ne radi o kandidatu sa naših prostora, te se nameće pitanje da li bi takva osoba mogla unijeti pozitivnu atmosferu u ekipu. Angažmanom u reprezentaciji Bugarske nije imao zapaženih rezultata, kao ni u NK Dinamo iz Zagreba (jedini trener koji u zadnjih 15 godina nije osvojio trofej sa Modrim).

Smatram da se pojavljuje još jedan problem, a to je prema mom mišljenju činjenica da će ovog kandidata teško prihvatiti javnost (zbog poznatih problema sa navijačima u Bugarskoj i jedne ponižavajuće pozicije). Problematično je prihvaćanje od samih igrača, a najznačajnije grupe navijača poslale su jasne poruke da nisu sretni sa ovim izborom. Ovo sve navodim imajući u vidu moguće probleme u budućnosti i samim tim umanjuje šanse za konačni uspjeh - naveo je Spahić u izvještaju o Petevu.

VEZANI TEKST - Svi incidenti: Mitraljezac Misimović "izrešetao" Sušića, "prodao" saigrače, Ćiro Blažević ga optužio za izdaju

Nakon toga napisao je još jednu rečenicu koja potvrđuje da ni Misimović u tom trenutku nije imao pozitivno mišljenje o bugarskom treneru .

- Moram istaći da se i kolega Misimović nakon razgovora složio sa gore navedenim konstatacijama!

Ipak, kako je vrijeme odmicalo Misimović je promijenio mišljenje (vremenom je sve više bio naklonjen Petevu, što je potvrdio i u izvještaju koji je Izvršnom odboru dostavio 22. decembra).

Okrenuo je leđa bivšim saigračima (sa Barbarezom i Spahićem dijelio svlačionicu A reprezentacije BiH) i podržao trenera koji je favorit budućeg predsjednika Vice Zeljkovića, o čemu je Faktor već pisao. Pitanje je samo kako će se sada pokušati iskupiti u javnosti, kao što je nedavno odgovornost pokušao skinuti sa sebe pričom o tome kako on nije odlučivao u izborima bivših selektora.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.