open-navfaktor-logo
search
Obavljen žrijeb
Kuglice spojile Hrvate i Slovence: Poznate kvalifikacijske grupe za OI u Parizu
Nacionalni savezi Grčke, Latvije, Portorika i Španije bit će domaćini četiri FIBA-ina kvalifikacijska turnira za Olimpijske igre u Parizu.
27.11.2023. u 20:25
get url
text

Kvalifikacije za OI igrat će se od 2. do 7. jula 2024. u Pireju, Rigi, San Juanu i Valenciji.

Pobjednik svakog olimpijskog tunira dobit će ulaznicu za Olimpijadu. Uz domaćina Francusku, plasman na OI u Parizu osigurali su Njemačka, Srbija, Kanada, SAD, Južni Sudan, Japan i Australija.

Na turniru u Grčkoj igrat će Slovenija, Novi Zeland i Hrvatska (grupa A), Egipat, Grčka i Dominikanska Republika (grupa B).

Latvija će biti domaćin turnira u Rigi i smještena je sa Gruzijom i Filipinima (grupa A), a u grupi B su Brazil, Kamerun i Crna Gora.

Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija (grupa A), te Italija, Portoriko, Bahrein (grupa B) sudjelovat će na turniru u San Juanu u Portoriku, dok će u Valenciji ulaznicu za Olimpijske igre 2024 tražiti ( Libanon, Angola, Španija (grupa A) i Finska, Poljska, Bahrein (grupa B).

Nakon utakmica u grupi, dvije prvoplasirane reprezentacije igrat će u polufinalne mečeve, a pobjedničke ekipe će se plasirati u finale. Samo će pobjednička reprezentacija na svakom od četiri turnira izboriti plasman na OI u Parizu.

Podsjetimo, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom od Poljske zaustavljena je u finalu olimpijskih pretkvalifikacija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.