open-navfaktor-logo
search
Ženeva
Kvalifikacije za OI: Održan žrijeb, pogledajte kako su prošle reprezentacije iz regije
U muškoj konkurenciji domaćini kvalifikacijskih turnira su Beograd, Kaunas, Split i Victoria u Kanadi
27.11.2019. u 16:22
get url
text

U sjedištu FIBA-e u Ženevi izvučene su kvalifikacijske grupe za muški i ženski košarkaški turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Muške kvalifikacije igraju se u junu sljedeće godine, a ženske u februaru.

U muškoj konkurenciji domaćini kvalifikacijskih turnira su Beograd, Kaunas, Split i Victoria u Kanadi.

U svakoj od kvalifikacijskih grupa po šest reprezentacija podijeljeno je u dvije grupe. Dvije prvoplasirane reprezentacije igrat će u polufinalu, a pobjednik finala osigurat će nastup u Tokiju.

U Beogradu u grupi A igrat će Srbija, Dominikanska Republika i Novi Zeland, a u grupi B Portoriko, Italija i Senegal.

U Kaunasu u grupi A protivnik domaće reprezentacije Litvanije bit će Koreja i Venezuela, dok su u grupi B svrstane Poljska, Slovenija i Angola.

Protivnik Hrvatskoj u Splitu u grupi A bit će Tunis i Brazil, dok su u grupi B Njemačka, Rusija i Meksiko.

Grčka, Kina i domaćin Kanada smješteni su u grupu A na turniru u Victoriji, a u grupi B su Urugvaj, Češka, Turska.

Osam sudionika košarkaškog turnira na OI u Tokiju već je poznato. To su Španija, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Iran, Nigerija te domaćin Japan.

U ženskim kvalifikacijama domaćini turnira su Beograd, Bourges, Fushin i Ostende. U Beogradu će igrati reprezentacije Nigerije, SAD-a, Srbije i Mozambika. U Bourgesu će snage odmjeriti reprezentacije Francuske, Portorika, Brazila i Australije. U Kini će se za plasman na OI boriti Južna Koreja, Kina, Velika Britanija i Španjolska, a u Ostendeu Kanada, Japan, Švedska i Belgija.

Svjetske prvakinje Amerikanke već su osigurale nastup na Olimpijskim igrama, kao i domaća reprezentacija Japana. Preostalih deset mjesta bit će popunjeno kroz kvalifikacije. S turnira u Beogradu i Ostendeo plasirat će se po dvije reprezentacije, a s turnira u Bourgesu i Fushini po tri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.