open-navfaktor-logo
search
Februar nije daleko
Nakon izborenih kvalifikacija: Ovo je put koji Zmajice može odvesti na SP
Po povratku u domovinu, a nakon najvećeg rezultata na Eurobasketu ikada, iz KSBiH ali i tabora ženske košarkaške reprezentacije naše zemlje polako gledaju ka kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.
27.06.2021. u 17:32
get url
text

Ipak, prije nego u februaru sljedeće godine krene borba za plasman na Mundobasket, Zmajice u novembru ove godine očekuje i novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Iz KSBiH su već danas poručili kako će raditi na tome da naša zemlja dobije organizaciju jednog od kvalifikacionih tunira za SP, za šta kod FIBA-e kao jak argument imaju "balon" kvalifikacija za Eurobasket, koji je dobio izuzetno visoke ocjene.

Eventualni nastup na Svjetskom prvenstvu svakako bi bio korak dalje progresu naše selekcije među najbolji timovima Evrope, ali i svijeta.

VEZANI TEKST - Nakon historijskog uspjeha na Eurobasketu košarkašice BiH stigle u Sarajevo

Na narednom Mundobasketu, koji će se igrati u Australiji, učestvovat će 12 selekcija, a osim domaćina mjesto će "čekirati" i olimpijski prvak i Tokija.

Evropa će dati šest učesnika u kvalifikacijama. Pored BiH to su još Bjelorusija, Belgija, Francuska, Srbija, Španija i Rusija.

Reprezentacije Kanade, Portorika, SAD-a i Brazila učešće u kvalifikacija za SP su osigurale kroz nastup na Americupa.

Kontinentalna prvenstva Azije i Afrike još nisu odigrana, a ne poremeti li ih pandemija koronavirusa, trebala bi biti odigrana do kraja godine. Afrika će datu dva, a Azija četiri učesnika kvalifikacija za SP.

VEZANI TEKST - Gajić objasnila šta je taj X-faktor naše reprezentacije

Na kraju će 16 reprezentacija biti raspoređeno u četiri kvalifikaciona turnira, a po tri prvoplasirane selekcije će izboriti plasman na Svjetskom prvenstvu.

U ovim kvalifikacijama će, iako će do tada osigurati učešće, igrati i domaćin Mundobsketa (Australija), kao i olimpijski šampion iz Tokija.

Ne bude li nekih promjena SP u Australiji održat će se u periodu od 23. septembra do 2. oktobra 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.