open-navfaktor-logo
search
TV komentatori
Šta kažu eksperti FIBA-e: Ko je najveće iznenađenje Eurobasketa, ko će biti MVP?
Eurobasket za košarkašice ušao je u samu završnicu, a za vikend se igraju susreti za konačan plasman.
25.06.2021. u 15:35
get url
text

U subotu će na parket dvorane u Valenciji i košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, a protivnik će joj biti selekcija Švedske.

Komentatori FIBA-e Shona Thorburn, Azania Stewart i Jeff Taylor dali su svoj sud o dosašnjem dijelu Evropskog prventva.

VEZANI TEKST - Podržimo Zmajicu: Jonquel Jones u vodstvu za titulu najkorisnije košarkašice Eurobasketa

Zanimljivo da su sve tri komentatora smatraju kako će Francuska, koja je u četvrtfinalu porazila BiH sa 80:67, osvojiti zlato, a na pobjedničkom podijumu vide još Belgiju i Srbiju.

Stewart i Taylor smatraju kako će Srbija biti srebrena, a Belgija bronzana, dok je Thorburn suprotnog mišljenja. Ona je Belgijanke označila kao finalistu, dok će prema njenom mišljenju Srbija takmičenje završiti na trećoj poziciji.

Thorburn, koja je s Kanadom nastupila na dvije Olimpijade, misli da je Bosna i Hercegovina najveće iznenađenje EP-a, a istog mišljenja je i Britanka Azania Stewart, dok je Jeff Taylor na to mjesto "uvrstio" selekciju Bjelorusije.

- Za mene je Bosna i Hercegovina najveće iznenađenje. Svi smo znali da je Jonquel Jones izvrsna igračica, ali su X-faktor bile Nikolina Babić i Marica Gajić. Uz to i sve ostale igračice su dale svoj doprinos - kazala je Shona Thornburn.

VEZANI TEKST - Potvrđeno: Košarkašice BiH sutra se opraštaju od Eurobasketa, osiguran TV prijenos

Sličnog mišljenja je i Azania Stewart, koja je 2012. godine na Olimpijadi branila boje Velike Britanije.

- Nisam uspjela da ih gledam uživo, ali mislim da je Bosna i Hercegovina najveće iznenađenje. Znala sam da će Jones biti veliki faktor i to je potvrdila sjajnim partijama. Slično sam predviđala i u originalnom panelu - rekala je Britanka.

Najveće razočarenje za Thorburn je selekcija Turske, dok je za Stewart i Taylora to reprezentacija Italije.

Sve tri komentatora imali su različita mišljena o MVP-u ovogodišnjeg Eurobasketa. Kanađanka favorizuje našu Jonquel Jones, Britanka Srbijanku Sonju Vasić, dok Taylor predviđa da će laskava nagrada otići u ruke Francuskinje Sandrine Gruda.

 

Thornburn je svoj "glas" za Jones obrazložila na sljedeći način:

- Moram izabrati Jonequel Jones pogotovo ako u obzir uzmem koliko je statistički doprinijela igri reprezentacije Bosne i Hercegovine i pogurala je ka kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Njene brojke su nevjerovatne.

Inače, prema glasovima navijača i posjetilaca zvanične internet stranice Eurobasketa Jones vodi u izboru za najkorisniju igračicu turnira. U odnosu na jutrošnji 44%, sada ima 48% ukupnog broja glasova, a glasati možete na ovom linku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.