open-navfaktor-logo
search
Pripreme u toku
OSBiH očekivao veću finansijsku podršku institucija, je li upitan nastup odbojkašica na EP?
Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine na Ilidži se priprema za nastup na Evropskom prvenstvu u Srbiji.
27.07.2021. u 12:34
get url
text

Bosna i Hercegovina na EP-u će igrati u grupi A sa domaćinom Srbijom, te selekcijama Azerbejdžana, Rusije, Belgije i Francuske. Utakmice će biti odigrane u Beogradu.

Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić naglasio je na današnjoj konferenciji za medije da je Savez osigurao uvjete za kvalitetne pripreme bh. odbojkašica, ali da se cijeli proces odvija u teškim uvjetima.

- Očekivao sam daleko veću finansijsku podršku institucija, neki su nam dali podršku, ali to je zasad nedovoljno i lako se može desiti da ne otputujemo na Evropsko prvenstvo - kazao je Fatić.

Selektor BiH Stevan Ljubičić objašnjava da su odbojkašice BiH već sedam dana u pogonu, ali da trenutno trenira samo 15 djevojaka, te da je ekipa deficitarna na poziciji primača servisa.

- Razmatramo da priključimo nekog sa šireg spiska reprezentacije zbog kvalitetnijih priprema. Cilj je da se što bolje pripremimo, atmosfera je odlična u ekipi i moram pohvaliti sve igračice zbog zalaganja i požrtvovanosti. Ovo je bitan period za sve nas, ne trebam napominjati važnost Evropskog prvenstva. Imamo sve uvjete u Sarajevu. Pripreme teku u najboljem redu, povreda nema što je navažnije - kazao je selektor i dodao da će se selekcija BiH pripremati na Ilidži do 17. augusta kada putuje u Beograd.

Ljubičić dodaje da je za bh. odbojkašice i cijeli Odbojkaški savez BiH uspjeh kada "predstavljaju narod na pravi način i kada daju sve od sebe u svakom meču".

- Sve ekipe će doći u najjačim sastavima. Imamo još tri sedmice za pripreme, fokusirani smo, ali ništa ne obećavamo. Idemo na EP da prikažemo sebe u najboljem izdanju. Svaki set i pobjeda je veliki uspjeh za bh. odbojku. Ovo je put ka boljitku i najveći uspjeh je razvoj klubova i što veći odziv mladih odbojci, a da se potom unaprijedi kompletan sistem. Put ka uspjehu je veoma strm, ali znamo da to ne može doći preko noći - naglasio je selektor.

Kapiten reprezentacije BiH Edina Begić naglašava da je djevojkama odmor nakon kvalifikacija i Srebrene lige dobro došao.

- Djevojke su prikupile energiju i pripremaju se sada za EP i veliki nastup za BiH. Grupa nam je teška, znamo gdje su Srbija i Rusija u odbojci, ali mi moramo tražiti naše šanse protiv svake ekipe u svakoj utakmici. Svjesne smo da je sport u BiH na niskim granama i da nemamo podršku države, međutim djevojke pokušavaju da se fokusiraju na treninge i našu igru. Nadam se da će se situacija promijeniti i da će institucije vidjeti da napredujemo i da uz podršku možemo više uraditi za državu i predstaviti BiH na takmičenjima u boljem svjetlu - zaključila je Begić.

Nastup na EP-u bit će prvi u historiji odbojkaške reprezentacije BiH. Takmičenje će trajati od 18. augusta do 4. septembra. Pored Srbije, domaćini takmičenja su Hrvatska, Rumunija i Bugarska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.