open-navfaktor-logo
search
Kome su otišle pozivnice
Zmajevi ne idu na Svjetsko prvenstvo, IHF razočarao i Srbiju
AUTOR: Faktor
23.05.2024. u 19:32
get url
text
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala je bez pozivnice za nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se igrati u Hrvatskoj, Norveškoj i Danskoj od 14. januara do 2. februara 2025. godine.
Svjetske fudbalska federacija (IHF) razočarala je i Srbiju, koja se također nadala wild cardu.
No, IHF je na kraju odlučio da pozivnice pošalje reprezentacijama Sjedinjenih Američkih Država i Švicarske.
U objašnjenju IHF se navodi da će SAD osmi put nastupiti na Svjetskom prvenstvu, dvije godine pošto su osigurale svoje prve dvije pobjede ikad i završile na 20. mjestu.
Što se Švicarske tiče, navedeno je da će 12. put u historiji biti prisutna na Svjetskom prvenstvu i drugi put u posjednjih 30 godina.
- IHF je Švicarskoj dodijelio wild card zbog kombinacije faktora, uključujući sportske zasluge, zbog čega su eliminisane u kvalifikacijama za Evropu, dio dva, faza dva protiv Slovenije na penale, pošto je regularnih 120 minuta završeno bez pobjednika, kao i iz komercijalnih razloga - zaključuje se u objašnjenju IHF-a.
Iz Evrope na SP će nastupiti: Austrija, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Švedska, Njemačka, Mađarska, Island, Italija, Sjeverna Makedonija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Slovenija, Španija, Švicarska.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.