open-navfaktor-logo
search
Najavio premijer
Abazović: Crna Gora pokreće svoj svemirski program
Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore da će ta zemlja pokrenuti, prvi put u svojoj historiji, svemirski program.
26.01.2023. u 15:17
get url
text

- Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmijeha, ali je stvar ozbiljna i drago mi je da vam to prenesem - rekao je Abazović te dodao da će Ministarstvo nauke pripremiti informaciju za neku od idućih sjednica crnogorske Vlade.

- Razgovarali smo s organizacijom koja je već imala aktivnost, to su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali tzv. balon koji je napravio neke snimke, a mi ćemo dati našu punu podršku našim ljudima - kazao je crnogorski premijer.

Abazović je kazao da će se projekt finansirati novcem od davanja "ekonomskog državljanstva" te da će projekt podržati Fond za inovacije, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

- Ne radi se o velikim sredstvima, ali zahtijeva puno posla. Crna Gora će otvoriti još jednu perspektivu, da učestvuje u aktivnostima drugih država i da se razvija i u tom pogledu - istaknuo je Abazović.

Projekat "ekonomskog državljanstva" je od januara 2019. godine do sada je donio 310 miliona eura. Od toga je 188 miliona eura na posebnom računu (ESCROW) gdje su stranci koji su željeli crnogorsku putnu ispravu morali uplatiti novac, dok je ostatak prenijet na račune države i investitora koji grade razvojne projekte u oblasti turizma, kazao je direktor Agencije za investicije (Montenegro Investment Agency-MIA) Mladen Grgić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.