open-navfaktor-logo
search
Piše Pobjeda
Abazović pokušava spriječiti dolazak crnogorske dijaspore za drugi krug predsjedničkih izbora
Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore uputilo je u petak, 24. marta, dopis svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore kojim se osoblje u ambasadama i konzulatima upozorava, pod "prijetnjom sankcija", da se "ne uključuju u političku kampanju" i ne izlaze u susret eventualnim zahtjevima pripadnika crnogorske dijaspore oko pomoći pri dolasku u Crnu Goru pred drugi krug predsjedničkih izbora 2. aprila, saznaje Pobjeda. 
28.03.2023. u 11:02
get url
text

Informaciju o postupanju Ministarstva vanjskih poslova juče rje prvi objavio portal Standard, a Pobjedi je potvrđeno iz više crnogorskih diplomatskih predstavništava da su, nakon pismene depeše iz Podgorice, mnogi crnogorski diplomatski predstavnici izrazili čuđenje zbog sadržaja "uputstva".

Ponižavanje države

Skandalozni dopis Ministarstva, kojim koordinira odlazeći premijer Dritan Abazović, nije jednoobrazno sačinjen, već sadržaj dopisa, koji je poslat na dvadesetak adresa, varira u pojedinim rečenicama, valjda u namjeri da se, u slučaju objelodanjivanja komunikacije, nadležna osoba u diplomatsko-konzularnom predstavništvu pozove na odgovornost.

U dopisu se crnogorske diplomate u ambasadama i konzulatima upozoravaju da će biti "kažnjivo svako organizovanje i pomaganje dijaspori da dođe da glasa" na predsjedničkim izborima 2. aprila.

Sličan dopis do sada nije zabilježen u historiji crnogorske diplomatije od obnavljanja nezavisnosti 2006. godine i očito je motivisan namjerom da se, pred drugi krug predsjedničkih izbora, osujete crnogorski građani koji imaju pravo glasa da se izjasne, što se direktno kosi i sa Ustavom Crne Gore i Zakonom o vanjskim poslovima.

Dritanov zadatak

I to je svojevrsni dokaz da se odlazeći premijer Abazović, kao lider URA-e, svojski potrudio da predsjednički kandidat Jakov Milatović dobije prednost pred drugi krug izbora, čak po cijenu kršenja Ustava i zakona.

Dopis je jučer komentarisao i bivši slovenački ministar odbrane Roman Jakič, navodeći na Twitteru da je taj akt žalostan i sramotan.

– Baš je žalosno i sramotno da se Vlada i njeno Ministarstvo vanjskih poslova boje vlastitih građana i građanki, njihovog prava da glasaju na izborima – istakao je Jakič.

Udruženi poduhvat

Da je dopis, koji su očito osmislili i u djelo sproveli koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i njegov savjetnik Đorđe Radulović, planirana kampanja pomoći predsjedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću, dokazuje i nedavni istup vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Arbena Jakupija.

U izjavi za medije 22. marta Jakupi je konstatovao da je Đukanovićev poziv dijaspori da glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori "očigledna politička zloupotreba" i konstatovao da se "iseljenici u velikom broju neće odazvati tom pozivu".

A sa tribine u Rožajama, u nedjelju, predsjednički kandidat Jakov Milatović se "zabrinuo" da bi glasovi dijaspore mogli biti upućeni njegovom protivkandidatu Đukanoviću.

– Danas našu dijasporu pozivaju da dođu na glasanje. Sad su ih se sjetili, iako sve ove godine dijaspora pomaže Crnu Goru i općine iz kojih ih je nevolja otjerala. Zato i nije pošteno da ih sada koriste kao oruđe za izborni inženjering – rekao je Milatović.

I znao je Milatović što govori: jer je dva dana ranije iz Ministarstva vanjskih poslova upućena depeša diplomatsko-konzularnim predstavništvima sa opomenom šefovima misija da rizikuju – ako pomognu crnogorskim državljanima?!

Zloupotreba diplomatije

Politizacija Ministarstva vanjskih poslova i upozorenje koje je poslato šefovima crnogorskih diplomatskih misija je do sada neviđena zloupotreba diplomatske mreže. I više je svojstvena autokratskim režimima nego državi koja pledira da bude prva sljedeća članica Evropske unije.

Istovremeno, pokazuje matricu manipulativne politike odlazećeg premijera.

Podatak da su diplomatska predstavništva dobijala formalno različite depeše - izmijenjene u detaljima, ali sa istim generalnim upozorenjem - ukazuje da je Abazović pokušao da "zaštiti" da sramni sadržaj instrukcija ne dospije u javnost. A da se, istovremeno, otkrije nedisciplinovani diplomata koji bi taj sadržaj proslijedio medijima i potom kazni po ubrzanom postupku.

Istina se, ipak, nije mogla sakriti: Ministarstvo vanjskih poslova je pisanim aktom zatražilo da se našoj dijaspori na svaki način ospori mogućnost da iskaže pravo glasa.

Ali ne čitavoj dijaspori, već samo onima za koje vjeruju da će dati glas za Đukanovića.

Jer, dok premijer Abazović pokušava da spriječi dio naših građana da dođe na glasanje, njegova URA, preko Twittera, poziva "poželjnu" dijasporu da, ipak, dođe 2. aprila "kako bi zajedno poslali Đukanovića u političku prošlost"!

Može li podmuklije i sramnije?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.