open-navfaktor-logo
search
U Podgorici
Balkanski integracioni forum okupit će čelnike Crne Gore, BiH, Albanije i Sjeverne Makedonije, tema EU i Zapadni Balkan
U Podgorici će u petak i subotu biti održan Balkanski integracioni forum 2021, sa temom Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan - Izlaz iz pat pozicije. 
24.11.2021. u 21:05
get url
text

Prema nacrtu agende, prisutne će pozdraviti Max Brandle, direktor Friedrich-Ebert-Stiftung, kancelarije u Beogradu, te Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Predviđena su tri panela.

Na prvom panelu pod nazivom "Izazovi za EU i evropske integracije Zapadnog Balkana - Pogled s lijeva?" govorit će gradonačelnici Marko Filipović (Rijeka), Erion Velijaj (Tirana), Ivan Vuković (Podgorica) i Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva.

Na drugom panelu "Politika integracije u EU-a na Zapadnom Balkanu – Kako se održati na agendi evropskih integracija?", govorit će ministri iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Slovenije. 

Treći forum, "Moć perspektive: Zašto je članstvo u EU i dalje važno na Zapadnom Balkanu", okupit će lidere država. Planirano je da govore Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Edi Rama, premijer Albanije, te Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije.

Prema ovom nacrtu agende, među govornicima nema predstavnika Srbije i Kosova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.