open-navfaktor-logo
search
O padu letjelice
Banožić i Hranj na vanrednom pressu: Ovo nije prijetnja Hrvatskoj, sistem nije zakazao
Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić održao je vanrednu konferenciju za novinare gdje je otkrio detalje pada bespilotne letjelice na zagrebačkom Jarunu sinoć nešto iza 23 sata.
11.03.2022. u 11:49
get url
text

Na cesti uz Staru Savu objekt koji je pao s neba je napravio krater širok tri, a dubok jedan metar. 

- Zatvorili smo cijeli prostor, reagirala je i vojna policija. U saradnji smo s NATO-om i susjednim državama. S tim ciljem od jutros krenuli smo u dva pravca. Nastavlja se krim-istraživanje, imamo neke podatke koje moramo potvrditi. Pitanje je cilj letjelice - rekao je Banožić. 

VEZANI TEKST - Letjelica u Zagreb stigla preko Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat

- U saradnji s NATO-om imamo intenzivnu komunikaciju. Razgovarao sam s ministrima odbrane Mađarske i Slovenije, razmijenili smo informacije koje imamo. Letjelica je ušla u 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat. Pravac kretanja je utvrđen. Ovo vjerovatno nije bila prijetnja za Hrvatsku, ne trebaju biti u strahu. NATO i domovinska sigurnost rade na slučaju - rekao je ministar.

Obratio se i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske Robert Hranj.

- Incident je ozbiljan. Predstoji ozbiljna, intenzivna istraga. Analiziramo parametre leta kako bismo otkrili o čemu se radi - rekao je.

- Ne možemo u ovom trenutku reći čije su letjelice. Letjelice su iz prošlog stoljeća, staromodne, bile raspostranjene u oružanim snagama SSSR-a. Bez detaljne analize letjelice ne bih spekulirao čija je letjelica - dodao je Hranj. 

- Hrvatska ima protivzračnu odbranu, ona ima određena ograničenja. U planu je intenzivna modernizacija, to nam je broj jedan na listi prioriteta. Sistem nije zakazao. Hrvatska u protivzračnom smislu dio je šireg NATO sistema. Naš sistem mora biti još bolji, ali možemo se osloniti na saveznike. To se nas tiče, letjelica je praćena od ulaska u Hrvatsku do pada. Sistem domovinske sigurnosti nije zakazao. Odmah jučer smo zaključili o kojoj letjelici je riječ. Podsjetit ću vas i na nabavu Rafalea - objasnio je Hranj dodajući: 

- Mi smo letjelicu uočili radarima, ne znam koji je tačno snimio. Mi imamo radarski sistem, on je umrežen, automatiziran i uvezen u sistem NATO-a. Još danas imamo sastanke pa ćemo vidjeti šta se dogodilo u Mađarskoj. Imamo podatke o ruti, ali moramo provjeriti te podatke s drugim državama.

- Od ulaska do pada prošlo je malo vremena. Kad dobijemo sve informacije, kad napravimo kompletnu forenziku, moći ćemo reći šta se dogodilo - dodao je ministar Banožić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.