open-navfaktor-logo
search
Prekrečen više puta
Beograd: Crnim sprejom prefarban mural ratnom zločincu Mladiću
Mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću jutros je prefarban.
20.12.2021. u 14:11
get url
text

Mural u ulici Njegoševa, koji je prethodnih mjeseci nekoliko puta prekrečen, pa ponovo vraćen u prvobitno stanje, od jutros je prefarban crnim sprejom.

Ovaj mural je posljednji put prekrečen 9. decembra, po nalogu Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske opštine Vračar od 20. septembra. Nedugo nakon toga, sa murala na kojem je prikazan u Haškom tribunalu osuđeni ratni zločinac Mladić kako salutira, grupa osoba je oprala farbu.

Aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović bacile su jaja na mural s likom ratnog zločinca Mladića, koji se nalazi na zidu zgrade u Njegoševoj ulici u Beogradu, nakon čega ih je policija privela, 9. novembra ove godine, kad su održani i protesti građana zbog hapšenja aktivistica.

Incidentu je prethodila danima stvarana napeta atmosfera koju je izazvao pokušaj građana koji stanuju u zgradi na kojoj se nalazi mural da ga prekreče i za šta su imali dozvolu nadležnih komunalnih organa. Međutim, kada god bi željeli to da učine pojavljivali su se, prema riječima građana, ljudi koji su im prijetili.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) najavila je da će 9. novembra, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, prekrečiti mural. Uslijedila je zabrana srbijanskog MUP-a kojom nije bilo dozvoljeno okupljanje građana u blizini murala, uz komentar ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da "ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje".

YIHR je potom saopštio da je "dobro shvatio" poruke MUP-a i Vulina, poručivši kako odustaju od akcije uklanjanja, navodeći kako vjeruju da ih policija "ne bi zaštitila" u slučaju eventualnog napada na aktiviste.

Mural posvećen Mladiću, osuđenom ratnom zločincu za genocid u Srebrenici i druge zločine protiv čovječnosti koje je počinila vojska pod njegovom komandom tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995., pojavio se na zidu zgrade u centralnoj beogradskoj opštini u julu.

Mural, koji je samo jedan od nekoliko sličnih posvećenih Mladiću u Beogradu, nakon toga nekoliko puta je "prepravljan" i ponovo "restauriran".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.