open-navfaktor-logo
search
Upozoravaju
Bijela kuća: Srbija sprovodi veliko raspoređivanje vojne opreme duž granice s Kosovom, uključujući artiljeriju i tenkove
Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kirby izrazio je zabrinutost Washingtona zbog, kako je rekao, "velikog raspoređivanja srpskih trupa duž granice sa Kosovom".
29.09.2023. u 21:09
get url
text

Kirby je rekao da SAD "prati veliko vojno raspoređivanje Srbije duž granice sa Kosovom", koje se dešavalo tokom protekle nedjelje, uključujući gomilanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovane pješadijske jedinice.

- Vjerujemo da je ovo vrlo destabilizirajući razvoj događaja - rekao je Kirby i pozvao Srbiju da povuče svoje snage.

Dodao je da SAD radi s NATO-om na rješavanju pitanja raspoređivanja, dok će međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO-a povećati svoje prisustvo na sjeveru Kosova.

- Sjedinjene Američke Države nastavljaju intenzivno da rade sa našim evropskim partnerima kako bi izvršile pritisak i na Kosovo i na Srbiju da se vrate mirnom dijalogu kroz uspostavljeni format uz posredovanje Evropske unije. Obje zemlje treba da ispune svoje postojeće obaveze i da se uključe u ovaj proces u dobroj namjeri - rekao je Kirby i dodao:

- Obje zemlje također treba da izbjegnu poduzimanje provokativnih koraka koji samo povećavaju tenzije i ometaju napredak u tom dijalogu, korake poput onih koje smo vidjeli sa ovim povećanjem srpskog nagomilavanja na granici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom o situaciji na sjeveru Kosova te da je negirao "neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti" njihovih snaga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.