open-navfaktor-logo
search
Dužnosnici EU-a
Bilčik i Picula: Rezultati glasanja u Skupštini mogli bi Crnu Goru gurnuti u duboku političku krizu i ustavni haos
Rezultati glasanja u Skupštini prijetnja su procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i mogli bi je gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni haos, danas su u zajedničkoj izjavi poručili predsjedavajući Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik i stalni izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula.
13.12.2022. u 12:39
get url
text

Zvaničnici EU-a su pozvali na brz politički dogovor kojim će se, kako kažu, završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgoda i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore.

Bilčik i Picula su se oglasili nakon što su, kako se navodi u saopćenju dostavljenom medijima, zastupnici u Skupštini Crne Gore jučer usvojili novi zakon kojim se ograničavaju ovlaštenja predsjednika Crne Gore i nisu uspjeli da imenuju nove sudije Ustavnog suda.

- Obaviješteni smo o rezultatima glasanja u Skupštini Crne Gore. Ovim putem izražavamo svoje duboko razočaranje neuspješnim pokušajem da se imenuju sudije Ustavnog suda i usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku Crne Gore. Razočarani smo što hitno mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o izmjenama Zakona o predsjedniku Crne Gore, objavljeno 9. decembra, nije uzeto u obzir tokom glasanja - kazali su Picula i Bilčik.

Prema njihovim riječima, usvajanje izmjena od strane 41 zastupnika vladajuće većine direktna je prijetnja dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštovanje načela ustavnosti i vladavine prava.

- Rezultati glasanja prijetnja su procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni haos - ocijenili su Bilčik i Picula.

Apelovali su na sve političke aktere u Crnoj Gori da se uzdignu iznad svojih podjela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu s ustavnim načelima.

- Pozivamo političke lidere da ispune očekivanja goleme većine građana Crne Gore koji podržavaju evropsku budućnost zemlje, tako što će raditi na posvećenosti EU članstvu i ubrzati reforme potrebne za integraciju u EU - naglašavaju u saopćenju.

Na, kako su kazali, njihovu veliku žalost, nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno u posljednjih pet godina.

- Razvoj političke situacije u Crnoj Gori u nekoliko posljednjih mjeseci doveo je u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa pridruživanja EU. Zato ovim putem pozivamo na brz politički dogovor kojim će završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgoda i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore - zaključuju Bilčik i Picula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.