open-navfaktor-logo
search
Uz utjecaj Rusije i Kine
Biserko: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema državama regije
Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kazala je danas da Srbija ima teritorijalne aspiracije prema državama regije, a da se njeni interesi u Crnoj Gori očituju kroz zaokruživanje projekta "srpskog svijeta".
31.03.2023. u 12:21
get url
text

Također u četvrtak je  i aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao da Srbija pokušava vladati zemljama regije i to prije svega Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom te Sjevernom Makedonijom i Kosovom te da na takvu srbijansku politiku nisu učinkovito odgovorili zapadni partneri.     

- Na Balkanu sada imamo pokušaj stvaranja srpskog svijeta kao neku vrstu produžetka ruskog svijeta u ruskoj regiji. To vidimo u regiji gdje Srbija pokušava vladati Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Nažalost, ta politika još nije dobila učinkovit odgovor naših zapadnih partnera - kazao je Đukanović uoči drugog kruga predsjedničkih izbora koji će se u Crnoj Gori održati u nedjelju.  

Biserko ističe kako je veoma važan i utjecaj Rusije i Kine na regiju zbog toga što se pomoću Srbije "Balkan danas drži kao vrsta ruskog uporišta" preko kojeg se mogu ugroziti planovi Zapada u smislu konsolidacije zapadne sfere utjecaja.

- Rusija je nesumnjivo u velikoj mjeri utjecala na prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, i to je činila prije svega pomoću državne crkve Srbije i ostalih poluga iz Beograda - izjavila je Biserko, prenosi Beta.

Biserko ističe da Rusija ima veoma duboke krojene i veliki utjecaj u Srbiji, prije svega kroz Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ali da se SPC do sada nije mnogo javno protivila sporazumu s Kosovom.

- U tom smislu, očekuje se da bi podržali moguću prozapadnu orijentaciju predsjednika Vučića. Međutim, različite vjerske, akademske elite, zatim mladi ljudi koji su mahom antizapadno orijentirani, danas imaju veliki utjecaj. I uglavnom su pod kontrolom Moskve - istaknula je Biserko te dodala da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kao autoritarni lider, sposoban promijeniti postojeću paradigmu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.