open-navfaktor-logo
search
Bivši predsjednik Srbije
Boris Tadić: Ne bih potpisao francusko-njemački prijedlog za Kosovo
Bivši predsjednik Srbije i predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je ne bi potpisao francusko-njemački prijedlog za Kosovo, te da aktuelna vlast ima historijsku odgovornost kad je riječ o rješavanju kosovskog pitanja. On je napomenuo da je najveći apsurd to što je Vučićeva vlast Kosovo gubila u miru.
28.01.2023. u 16:43
get url
text

Predsjednik Aleksandar Vučić okrivio je prethodne vlasti da su krive za situaciju na Kosovu. Koliko je Vučić odgovoran za aktuelno stanje na Kosovu?

- dgovornost ove vlasti za poziciju Srbije danas u kontekstu rješavanja kosovskog pitanja je ogromna, a ako se uzme u obzir da su iste ove opcije bile na vlasti i devedesetih godina, svakako možemo govoriti i o historijskoj odgovornosti. Naravno, uzimam u obzir da je najveći dio historijske odgovornosti na onima koji su o tom pitanju mogli da odluče prije devedesetih godina, a posebno prije Ustava 1974. Tokom devedesetih Srbija je gubila Kosovo u ratu, a apsurd je da ga je u posljednjoj deceniji gubila i u miru.

A najveći apsurd je što se, pri tom, tokom mandata ovih vlasti nikada snažnije i grotesknije nisu slavile nekakve pobjede, od onih nad NATO-om do današnjih Vučićevih tzv. 5:0 pobjeda. Međutim, u svim tim lažnim pobjedama i stvarnim porazima nedovoljno ili gotovo nikako se obraća pažnja na jednu važnu činjenicu – praktično jedna decenija demokratske vlasti je decenija u kojoj su se jedino suštinski i stvarno branili naši legitimni interesi na Kosovu.

Između vlasti koja je Kosovo gubila u ratu i ove aktuelne koja ga je gubila u miru, jedino za vreme naše vlasti smo štitili i uspijevali da zaštitimo u miru ono što nije izgubljeno u ratu, čak i uprkos tome što je u naše vrijeme formalno proglašena jednostrana nezavisnost Kosova. Historijski paradoks ili pak zakonomernost, zavisno od ugla gledanja, je što su upravo tzv. nacionalističke i patriotske snage najmanje štitile patriotske interese, dok smo mi koji smo optuživani za izdajništvo, ispostavilo se, bili jedina istinska patriotska opcija.

Na stolu je evropski prijedlog, koji bi Srbija trebalo da potpiše do ljeta. Šta biste vi uradili – potpisali i ne. Zbog čega?

- Neodgovorno bi bilo da jasno odgovorim na ovo pitanje dok još ne znamo finalni tekst koji će biti ponuđen za potpisivanje, a ne samo za probne balone. Ono u šta sam do sada imao uvid i ono što se pojavljivalo u javnosti ne bih potpisao. I za razliku od svih drugih, to ne govorim demagoški, već iza toga stojim i svojim djelom, budući da sam odbio potpisivanje i onoga što je kasnije ova vlast potpisala kao Briselski sporazum.

A sve one koji bi rekli da je to na štetu naših interesa podsjećam da smo i nakon tog odbijanja napredovali na evropskom putu daleko brže nego ova vlast koja je na svakoj tački pokazala servilnost. Napredak države, pa i evropskog puta, ne zavisi od servilnosti, već od političke i diplomatske vještine. Servilnost u politici uvijek na kraju znači dati sve za ništa. Nažalost, to smo najbolje vidjeli u posljednjoj deceniji. Jedinu korist od servilnosti mogu imati oni koji su na vlast, ali i ta korist je oročena.

Mnogi su skloni da kažu da je Vučić ucijenjen, a ne Srbija. Šta vi mislite o tome? Čime bi Vučić mogao da bude ucijenjen?

- Srbija je potpuno kriminalizovana država u prethodnoj deceniji i to je svakako jedan od faktora koji se mora uzimati u razmatranje pri svakoj analizi pozicije aktuelne vlasti. Svjedoci smo da međunarodna zajednica deceniju toleriše pogubno urušavanje demokratije u Srbiji zarad servilnosti ove vlasti na pitanju Kosova i to je potpuno očigledno. Jedna od razlika između ove i naše vlasti je što smo mi štitili nacionalne interese, a ne sopstvenu vlast, ali i u tome što nismo imali teret političke prošlosti kojim bi bilo ko mogao da nas ucjenjuje.

Ostatak intervjua za Nova.rs možete pročitati ovdje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.