open-navfaktor-logo
search
Zajedničko saopćenje
Borrell i Patten povodom Međunarodnog dana: Seksualno nasilje je jedan od najrazornijih oblika nasilja
AUTOR: Faktor
19.06.2024. u 17:01
get url
text
Josep Borrell
Josep Borrell
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u zonama sukoba, Ujedinjeni narodi i Evropska unija udružuju snage kako bi pozvali na odlučno djelovanje na političkom i operativnom planu u cilju sprječavanja i iskorjenjivanja seksualnog nasilja, kao i u cilju zaštite civilne infrastrukture i zdravstvenih ustanova u zonama sukoba, navedeno je u zajedničkom saopćenju visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u zonama sukoba Pramile Patten.
- Prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije, prijavljeno je 1.510 napada na zdravstvene ustanove u područjima pogođenim oružanim sukobima u 2023. godini, u poređenju s približno 1.000 napada zabilježenih tokom 2019. godine.
Zabrinuti smo zbog ovakvog porasta, koji osobama koje su preživjele seksualno nasilje ozbiljno onemogućava da ostvare pristup instrumentima za pomoć u cilju spašavanja života, zaštite, prijavljivanja i društvene reintegracije. Seksualno nasilje je jedan od najrazornijih oblika nasilja, usmjerenih uglavnom protiv žena i djevojčica, ali i protiv muškaraca i dječaka, tokom oružanih sukoba.
Ovo nasilje negativno i značajno utiče na fizičko, seksualno i reproduktivno, te mentalno zdravlje žena, te predstavlja značajan javnozdravstveni problem i kršenje ljudskih prava žena. Osiguranje nepovredivosti zdravstvenih ustanova u zonama sukoba od presudne je važnosti za zaštitu osnovnih ljudskih prava preživjelih - navedeno je.
Istaknuto je da napadi na bolnice od strane naoružanih aktera, kao i zastrašivanje, uznemiravanje, prijetnje i nasilje nad zdravstvenim radnicima, direktno štete zajednicama, kao i samim preživjelim žrtvama seksualnog nasilja.
- Pružanje zdravstvenih i psihosocijalnih usluga ozbiljno je narušeno, kao i dostupnost skupa mjera namijenjenih za tretman preživljelih žrtava silovanja, uključujući i tretmane za prevenciju HIV-a, tokom 72-satnog kritičnog perioda za reagiranje koji je od ključnog značaja za preživjele, u kontekstima obilježenim opštom nesigurnošću.
Pored toga, usluge seksualnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući i sredstva za hitnu kontracepciju, koji su ključni za preživjele kako bi izbjegli neželjene trudnoće, teško su dostupni u područjima gdje su zdravstvene strukture djelimično ili u potpunosti uništene, ili gdje je priliv interno raseljenih osoba ili izbjeglica preopteretio već ionako preopterećene kapacitete za odgovor.
Zaštita zdravstvenih ustanova, opreme i zdravstvenog osoblja u zonama sukoba ključna je za ublažavanje negativnih posljedica seksualnog nasilja u zonama sukoba u odnosu na preživjele, te za osiguranje prijavljivanja ovih zločina kao osnova za buduće utvrđivanje odgovornosti počinitelja. Bolnice djeluju kao utočište kako za zajednice koje su teško pogođene ratom tako i za preživjele žrtve seksualnog nasilja - piše u saopćenju.
Dodaju da stoga pozivaju sukobljene strane da se pobrinu da zdravstvene ustanove ne budu mete napada, što je svakako i u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.
- Također apelujemo i na međunarodnu donatorsku zajednicu da osigura da različiti humanitarni akteri finansiraju ovakve operacije, uključujući i one koji rade na pružanju specijaliziranih usluga kako bi se zadovoljile najhitnije potrebe preživjelih žrtava seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.
Ostajemo odlučni u zaštiti preživjelih i osoba koje su u opasnosti od nasilja kako bismo osigurali poticajno okruženje i pobrinuli se da počinitelji odgovaraju za svoje zločine. Međunarodna zajednica mora djelovati jedinstveno u pozivu na zaštitu zdravstvenih usluga - zaključeno je u zajedničkom saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.