open-navfaktor-logo
search
Slovenija
Brdo-Brijuni bez deklaracije jer BiH ne prihvata hrvatski stav?
Zajednička deklaracija Hrvatske, Slovenije i zemalja zapadnog Balkana u ponedjeljak bi mogla izostati s ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni jer Bosna i Hercegovina ne želi prihvatiti hrvatski stav o važnosti "legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH", saznaje se nezvanično.
12.09.2022. u 12:22
get url
text

Na skupu u dvorcu Brdo kod Kranja domaćini su slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a stigli su i predsjednici svih šest zemalja zapadnog Balkana i tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Nezvanično se saznaje kako će zajednička deklaracija izostati jer BiH u njoj ne želi hrvatski stav o konstitutivnosti naroda u BiH, javlja Hina. 

- Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom saglasju s EU standardima - trebalo je stajati u konačnom dokumentu. 

Predstavnici BiH nisu se složili s tom formulacijom, a Hrvatska ne želi prihvatiti deklaraciju bez nje. 

Ovogodišnji susret prilika je za razgovor o trenutnoj situaciji u regiji i za novi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja, stoji u najavi događaja. 

Srbija i Crna Gora već pregovaraju s EU-om, Albanija i Sjeverna Makedonija otvorile su pregovore u julu nakon godina zastoja, a Kosovo i BiH još čekaju status kandidata. 

Na skupu sudjeluju i albanski predsjednik Bajram Begaj, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Pahoru je ovo posljednji skup ovog formata koji je sam inicirao jer Sloveniju u oktobru čekaju predsjednički izbori. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.