open-navfaktor-logo
search
Ambasador SAD-a u Srbiji
Christopher Hill: Srbija je konstruktivan partner, imamo problem sa Kurtijem
Pitanje je da li SAD mogu da računaju na kososvkog premijera Aljbina Kurtija kao partnera, kazao je Christopher Hill, američki ambasador u Beogradu, i dodaje da se "ne sjeća tako dubokih podjela između Prištine i Washingtona".
08.06.2023. u 22:01
get url
text

Hill je u intervjuu za Glas Amerike rekao i da je Srbija u procesu aktuelne krize na Kosovu konstruktivan partner, ali da se od nje očekuje da prizna kosovska dokumenta i ne sputava Prištinu da se učlani u međunarodne organizacije.

Glas Amerike: Situacija na Kosovu i dalje nije riješena. Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriel Escobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak iznijeli su prijedloge Beogradu i Prištini - za deeskalaciju, nove izbore na kojima će učestvovati i Srbi i povratak dijalogu o normalizaciji. Kakav ste odgovor dobili od kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da li je spreman da to prihvati?

- Mislim da imamo problem sa gospodinom Kurtijem, nije voljan da to prihvati. Čini mi se da imamo neke veoma suštinske probleme sa njim, da li možemo da računamo na njega kao partnera. Ali, ostavit ću tu odluku našoj ambasadi u Prištini - kazao je Hill.

Glas Amerike: Rekao vam je da nije spreman na deeskalaciju, organizaciju novih izbora?

- Deeskalacija je suštinska i mislim da smo imali uspjeha u vezi sa tim pitanjem u proteklih par dana. Ima deeskalacije, svakako na srpskoj strani, a očekivanje od EU i SAD je da Kosovo napravi korak u tom smjeru. Jako je važno da se specijalna policija povuče iz općinskih zgrada. Također, gradonačelnici treba da napuste općinske zgrade i to treba da se desi u nekom trenutku. I treće, malo teže pitanje, jeste da li možete da imate nove izbore. Sa srpske strane je jasno rečeno da je važno formiranje Zajednice srpskih opčina (ZSO), što je i dalje problem za gospodina Kurtija. Jer svi ostali shvataju da je to neophodno - kaže Hill.

Glas Amerike: Gospodin Eskobar je rekao da bi Srbi trebalo da učestvuju na lokalnim izborima bez preduvjeta. Pomenuli ste ZSO, vjerujete li da će Srbi učestvovati na izborima ako ne bude oformljena?

- Ne bih da ulazim u detalje pregovora, ali mislim da su Srbi zabrinuti oko toga da učestvuju na lokalnim izborima koji se odvijaju pod istim okolnostima kao i prethodni – koje su bojkotovali. Mislim da su potrebne neke promjene, ne bih da govorim o tome koliko daleko treba da idu i kako će se postići. Znam da će biti mnogo razgovora sa srpskom zajednicom na Kosovu u vezi sa tim kako da se krene naprijed. Moramo da imamo u vidu da je cilj ovih izbora da oni koji su izabrani služe zajednici na sheveru Kosova, koja je većinski srpska - dodao je Hill.

Glas Amerike: Šta bi bile posljedice za obje strane ako ne ispune zahtjeve? Juronjuz u Albaniji je izvijestio o mogućim sankcijama Kosovu - da premijer i ministar unutrašnjih poslova budu označeni kao "persona non grata" i da se zamrznu evropski i američki fondovi za Kosovo. Da li je to tačno?

- Ne znam da li je to bazirano na činjenicama, morat ćete da vidite koji su njihovi izvori. Nisam u poziciji da komentarišem te navode - kazao je Hill.

Glas Amerike: A za koje sankcije Vi znate?

- Na primjer, kada je visokorangirani američki general posjetio Srbiju, rekli smo Kosovu da nećemo realizovati vojnu vježbu koju smo planirali...

VEZANI TEKST - Procurio dokument: Amerikanci i EU spremaju sankcije Kurtiju jer ne igra po njihovim notama

Glas Amerike: Ali, Kurti ni onda nije učinio korak naprijed?

- Moram da kažem, i izvinjavam se na izrazu, da je to proces. I neće se desiti u jednom trenutku, već u nekom periodu. Ali, mislim da je gospodin Kurti kompletno informisan od strane našeg ambasadora u Prištini, gospodina Lajčaka i gospodina Escobara, da će morati da napravi neke promjene ako želi da računa na nas kao prijatelja i partnera. Ne sjećam se da sam ikada vidio tako duboke podjele u odnosima Prištine i Washingtona.

Na pitanje, šta očekujete od Vučića u ovom procesu, i šta bi bile posljedice ako se ne ispuni očekivano, Hill je kazao:

- Mi računamo na njega kao dobrog partnera, on i njegova vlada su dobri partneri u ovom procesu. I nadamo se da će se tako nastaviti. Voljeli bismo da on uradi šta može na deeskalaciji situacije i vidimo da se to već implementira. To je veoma pozitivno. Bio sam prisutan na razgovorima (sa Escobarom, Vučićem i Lajčakom, prim. nov) prije neko veče, i mogu vam reći da su išli dalje od trenutne krize na Kosovu. Mislim da postoji razumijevanje sa vlastima u Srbiji kako da idemo naprijed, da radimo stvari zajedno, nadam se da će i narod u Srbiji shvatiti da želimo mnogo više da sarađujemo politički, ekonomski, u domenu bezbjednosti – zato je ovde bio i general Hokanson (šef Biroa Nacionalne garde SAD, prim. nov). Veoma smo zainteresovani da unaprjedimo odnose sa Srbijom – barem onoliko koliko su za to zainteresovani narod i vlast u Srbiji. Osjećamo da nam Srbija postaje sve bolji i bolji partner - kazao je Hill.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.