open-navfaktor-logo
search
"Izoliran slučaj"
Coca- cola potvrdila da je jedan slučaj trovanja u Hrvatskoj povezan s njihovim pićem
Nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke o navodnom trovanju u riječkim kafićima, iz policije su saopćili da je jednoj osobi pozlilo tokom konzumacije bezalkoholnog pića, a u riječkoj bolnici je hospitalizirana osoba pod sumnjom na hemijsku povredu jednjaka.
07.11.2023. u 13:40
get url
text

VEZANI TEKST - Policija istražuje, riječka bolnica potvrdila slučaj trovanja: Radi se o hemijskoj povredi jednjaka

Društvenim mrežama kolaju brojne poruke u kojima se navodi da se navodno nekoliko osoba teško otrovalo mineralnom vodom u riječkim ugostiteljskim objektima pa im je pružena pomoć.

Oglasili su se iz Coca-Cole, koja se spominjala u porukama, i potvrdili da je jedan slučaj povezan s njihovim pićem.

- Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za saradnju sa svim nadležnim tijelima - rekli su za Index.

U KBC-u Rijeka su ranije danas potvrdili jedan slučaj trovanja, a isto je potvrdila i policija.

- Policijska uprava primorsko-goranska 4. novembra ove godine zaprimila je dojavu da je jednoj osobi pozlilo tokom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke te je prevezena u KBC Rijeka radi pružanja odgovarajuće ljekarske pomoći. Tokom dosadašnjeg postupanja policijski službenici obavili su uviđaj, izuzeli određene predmete te obavili razgovore s više osoba.

O svim dosadašnjim saznanjima policija je obavijestila nadležno državno tužilaštvo, kao i nadležni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti. Utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj se nastavlja. Napominjemo da, osim ovog te jednog događaja iz prethodnog razdoblja, policiji do sada nisu prijavljeni drugi slični događaji - objavila je policija.

Ovo se događa par sedmica nakon što je muškarac iz Pule u razgovoru za jednu televiziju rekao da je u maju popio vodu iz bočice u jednom riječkom restoranu nakon čega su mu "izgorjela" usta jer je u bočici bila neka kiselina te mu je stradao jednjak.

Radi se o desecima raznih poruka u kojima se uglavnom s manje ili više detalja navode iste informacije: da su ljudi (negdje se spominje jedna osoba, negdje dvije, negdje više njih) pili mineralnu vodu jednog proizvođača te da su se otrovali kiselinom koja im je spržila jednjak.

{$galerijaFotografija}

Prema istim informacijama, policija sve istražuje, a sutra će se proizvođač javno oglasiti. Kao izvori poruka navode se "prijateljica iz sanitarne", "lik zaposlen kod proizvođača pića" ili samo "izvor iz bolnice".

U jednoj takvoj glasovnoj poruci koja se širi WhatsAppom neimenovana žena kaže da su imali dva slučaja trovanja mineralnom vodom kod dva mlada pacijenta. U poruci ne navodi gdje, u kojoj bolnici niti u kojem gradu.

- Moram ti prenijeti nešto dosta bitno što se trenutno događa, ne znam kad će to izaći u novine, imali smo u jako kratkom roku dva teška slučaja trovanja vodom u kojem dvije mlade osobe imaju spržen jednjak... - dio je glasovne poruke koja se širi WhatsAppom.

Nešto slično dogodilo se u maju, ali je objavljeno tek nedavno. Bračni par Laković iz Pule sjeo je na ručak u jedan riječki restoran. Naručili su mineralnu vodu, koja im je u bočicama poslužena prije ručka. Stanko je za RTL prepričao što se dogodilo nakon što je uzeo gutljaj iz bočice.

FOTO: Screenshot RTL

- Čim sam stavio u usta, momentalno sam ispljunuo sve i meni su usta izgorjela. I iz restorana su me nakon možda pola minute, minutu poslali van - tvrdi. Radnici su pozvali Hitnu pomoć koja ga je odvela. Nakon prve, lažne sumnje na alergiju, liječnici su dali dijagnozu šta je popio.

- Neko korozivno sredstvo, neka kiselina. Meni je par kapi prošlo dole po jednjaku i to mi je u biti spalilo jednjak. Da sam popio više, ne bi me bilo tu - priča Laković. Ne zna kako je hemikalija završila u bočici pa na njihovu stolu. Kaže, kada ga je odvozila Hitna ispred restorana, supruga se vratila unutra.

- Nisu joj htjeli dati ni bocu ni čašu, nego su samo iz frižidera izvadili drugu bocu da može slikati šta je pio, koja vrsta pića. Kad je tražila račun, na računu je bilo samo meso koje smo naručili. Supruga je zvala policiju, policija nije htjela van izaći, znači, ako bude zvala, hitna će izaći, ako ne, nemaju što izlazit - rekao je Puljanin Stanko.

Vlasnik restorana koji se nije htio snimati telefonski je za RTL potvrdio da su uz jelo naručili dvije mineralne vode s okusom, ali nije znao objasniti zbog čega one nisu prikazane na računu koji im je izdan.

Slučaj je na Općinskom državnom otužilaštvu u Rijeci u čijem dopisu stoji: "Spisi Državnog tužilaštva za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji do donošenja odluke o prijavi, smatraju se tajnima".

Stanko je ostao sedam dana u bolnici, a zbog spaljenog jednjaka smršao je dvadeset kilograma. U početku svakih sedam, a sada svakih 20 dana, ide u anesteziju i bužiranje odnosno širenje jednjaka i to kada više ne može progutati ni puding ni supu.

trovanje hr 1.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.