open-navfaktor-logo
search
Kršili propise
Crna Gora: Dvojica sveštenika SPC-a u pritvoru zbog litija
Sveštenicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Željku Ćaliću iz Danilovgrada i Mirčeti Šljivančaninu iz Podgorice određen je pritvor do 72 sata zbog kršenja zdravstvenih propisa.
15.06.2020. u 17:02
get url
text

Osnovno državno tužilaštvo ocijenilo je da su sveštenici zadržani u pritvoru zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Policija je danas privela sveštenike iz Podgorice, Danilovgrada i Bijelog Polja nakon čega su saslušani u tužilaštvu zbog održavanja protestnih litija u tim gradovima.

Oni se sumnjiče da tokom organizovanja litija nisu ispoštovali odluku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti prema kojoj na javnim skupovima ne smije biti više od 200 učesnika.

Policija je ranije obavjestila javnost da je u nedjelju na protestnoj litiji protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Podgorici učestvovalo 5.000 ljudi. Tokom saslušanja sveštenika pred zgradama tužilaštva okupili su se sveštenici i vjernici SPC-a, ali nije bilo incidenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.