open-navfaktor-logo
search
Dugo pripreman
Crna Gora je u hibridnom ratu: Iza cyber napada stoje koordinisane ruske službe
Crna Gora je u hibridnom ratu. Iza sajber napada stoje koordinisane ruske službe, kazali su iz crnogorske Agencije za nacionalnu sigurnost (ANS).
26.08.2022. u 16:12
get url
text

Crna Gora je od kasno sinoć izložena novoj seriji organizovanih cyber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu.

Primarna meta napada je struktura državnih organa.

- Ovakav napad je prvi put uzveden na Crnu Goru. On je pripreman duži vremenski period. Napadnuta je kritična infrastruktura - kazali su iz ANS-a i dodali da je metodologija napada karakteristična za ruske službe.

Stručnjaci Ministarstva javne uprave su, ističu iz ovog resora, pravovremeno preduzeli odbrambene mjere.

VEZANI TEKST - Hakeri napali IT infrastrukturu Vlade Crne Gore, kažu da je bio najsofisticiraniji napad ikada

- Iako su trenutno iz sigurnosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost naloga građana i privrednih subjekata ni njihovi podaci nisu ni na koji način ugroženi. Crna Gora je o detaljima napadima, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016, informisala saveznike - kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocijenio je da je sajber napad na vladinu informatičku infrastrukturu politički motivisan.

- To je jako ozbiljna stvar, i ovo je jako ozbiljan napad. Pratimo situaciju, uključena je i Agencija za nacionalnu sigurnost, Uprava policije, Ministarstvo odbrane. Radi se po mom sudu o politički motivisanom napadu - kazao je Abazović novinarima nakon sastanka sa predstavnicima EPCG i radnicima Željezare, prenosi CdM.me.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.