open-navfaktor-logo
search
Bez usvajanja djece
Crna Gora usvojila istopolne brakove
Skupština Crne Gore usvojila je danas Prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola. Glasalo je 47 zastupnika, za je bilo 42, dok je protiv glasalo njih pet.
01.07.2020. u 19:04
get url
text

Zakon su podržali poslanici DPS-a, SD-a, Liberalne partije, troje poslanika SDP-a, i nezavisni zastupnikk Neđeljko Rudović.

Protiv su glasali koalicioni partneri DPS-a iz, Bošnjačka stranka, HGI i Forca, kao i poslanik SDP-a Džavid Šabović, piše Pobjeda.me.

Prijedlogom zakona istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno je da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja djece.

Posebno je normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera.

Partneri imaju pravo na međusobno nasljeđivanje, a regulisan je i poreski status partnera.

Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, kao u pogledu prava iz socijalne i dječije zaštite.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović na Twitter nalogu je naveo da je usvajanje ovog zakona još jedan korak Crne Gore ka društvu najrazvijenih demokratija svijeta.

- Usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, Crna Gora po prvi put pravno uređuje istospolne zajednice. To je potvrda da kao društvo sazrijevamo, prihvatamo i živimo različitosti. Rođeni slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima - naveo je Đukanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.