open-navfaktor-logo
search
Ranko Đonović
Crnogorski analitičar: Milatović je kandidat SPC-a, podržala ga dvojica četničkih vojvoda i pod kontrolom je Srbije
Očekivano je da se građani zasite, a osim toga, mnoge afere su otvorene, naročito iz Srbije, i postojeće i nepostojeće o Crnoj Gori, koje prate Đukanovića i više od dvije i po decenije, ističe Ranko Đonović, politički analitičar iz Crne Gore i bivši predsjednik Liberalnog saveza.
04.04.2023. u 15:31
get url
text

VEZANI TEKST - Milatović: Zbogom posljednjem diktatoru u Evropi, uvest ćemo Crnu Goru za pet godina u EU

U nedjelju, Milo Đukanović, izgubio je predsjedničke izbore u Crnoj Gori, i na njegovo mjesto sa 60 posto glasova došao je Jakov Milatović.

Na pitanje kako komentariše pad Đukanovića i pobjedu Jakova Milatovića, Đonović odgovara da su ti glasovi bili više protiv, sada već bivšeg predsjednika Crne Gore, nego što su bili za Milatovića.

Što se tiče buduće politike Crne Gore biti prema zapadnim zemljama, Đonović smatra da bi trebalo da ostane sve isto "ako bismo gledali većinske izjave pobjednika".

- Znajući kako je Milatović došao, kao kandidat Srpske pravoslavne crkve (SPC), znajući da je on jedan od apostola ministara koji su bili kod Zdravka Krivokapića, znajući njegovo prethodno djelovanje, kao i to ko ga je podržao iz Srbije – vojvoda Šešelj, iz Crne Gore vojvoda Mandić, mislim da mu se ne može vjerovati - naglašava Đonović.

Kako dodaje, bilo bi dobro da ostane na evopskom kursu.

- To je mlad čovjek koji je tek započeo da se bavi politikom i odmah je postao šef države. U posljednje dvije i po godine mi smo se udaljili od Evrope - smatra Danasov sagovornik.

Upitan kakva će politika Crne Gore biti zemljama u regionu sada kada je predsjednik postao Milatović, Đonović kaže da ne zna, "s obzirom na to da je Milatović i dobar dio njih pod kontrolom države Srbije".

- I Vučić je dao podršku Milatoviću tako da će odnos sa Srbijom, vjerovatno, biti bolji - ukazuje Đonović.

Crnogorski analitičar Ranko Đonović (Foto: Analitika.me) 

Prema njegovim riječima, Kurti i najugledniji srpski intelektualci i građanske opcije dali su podršku Đukanoviću upravo zbog njegovog opredjeljenja.

- Njemu su dali podršku ljudi vrijedni poštovanja. Ne bi bio problem ni kada bi Milatoviću takvi intelektualci dali podršku. Ali, Bogami, kad su dvojica četničkih vojvoda – nije vam svejedno, jer ja u te ljude nemam povjerenja - ukazuje Đonović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.